Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΕΝΦΙΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 17 Αθήνα Αναλυτικά

Αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ σε αιμοφιλικούς που μολύνθηκαν με AIDS

Αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ σε αιμοφιλικούς που μολύνθηκαν με AIDS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.01.2011 | 18:43
Πρώτη δημοσίευση: 25.01.2011 | 18:43

Η Bayer και ακόμη τρεις φαρμακευτικές εταιρίες πρόκειται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Κατηγορούνται ότι τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, τους χορήγησαν προϊόντα αίματος που ήταν μολυσμένα με τον ιό HIV.

"Η συμφωνία με τις φαρμακευτικές αυτές εταιρείες τέθηκε σε ισχύ το 2010 μετά από την αποδοχή του 90% των αγωγών που είχαν υποβληθεί γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση αφορά περίπου δύο χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο", ανέφερε πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία αφού και οι δύο πλευρές επιθυμούν να παραμείνουν μυστικοί οι όροι της συμφωνίας.

Αποκάλυψε πάντως ότι μία από τις τρείς άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες που εμπλέκεται είναι η αμερικανική Baxter η οποία μαζί με την Bayer έκαναν τη συμφωνία με τους ενάγοντες.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις εταιρείες ότι επίτηδες προμήθευσαν το μολυσμένο αίμα με αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον ιό του AIDS τη δεκαετία 1975-85 ενώ ισχυρίστηκαν ότι υπήρχαν αντίδοτα φάρμακα για την περίπτωσή τους.

Η εταιρεία Bayer αποδέχτηκε την πλειοψηφία των αγωγών αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, πόσα άτομα μολύνθηκαν και ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεών τους. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η μόλυνση έγινε σε μια εποχή που οι γνώσεις για την ασθένεια του AIDS ήταν μηδαμινές και πιο συγκεκριμένα επισημαίνει ότι κανείς δεν γνώριζε τότε πως η νόσος μεταδίδεται και μέσω του αίματος.

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία είχε προσφέρει το 1997 ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα ταμείο που συστάθηκε τότε για τη θεραπεία και βελτίωση της υγείας αιμοφιλικών που είχαν μολυνθεί με τον ιό του AIDS μετά από θεραπεία τους με προϊόντα αίματος.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. AIDS: Αυτόν θεωρούσαμε ως τον «ασθενή μηδέν», αλλά κάναμε λάθος… AIDS: Αυτόν θεωρούσαμε ως τον «ασθενή μηδέν», αλλά κάναμε λάθος…
  2. Προσοχή μην αρρωστήσετε! Η τραγική εικόνα των νοσοκομείων - Πεθαίνει κόσμος πριν προλάβει να χειρουργηθεί Προσοχή μην αρρωστήσετε! Η τραγική εικόνα των νοσοκομείων - Πεθαίνει κόσμος πριν προλάβει να χειρουργηθεί
  3. Ψώρα ή ψωρίαση; Πώς θα καταλάβετε τι έχετε – Οι διαφορές στα συμπτώματα Ψώρα ή ψωρίαση; Πώς θα καταλάβετε τι έχετε – Οι διαφορές στα συμπτώματα
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook