Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Αθώα» η ασπαρτάμη – Δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία

Η ασπαρτάμη, γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο ως υποκατάστατο της ζάχαρης, δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες της EFSA της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων. Χαρακτήρισαν μη πειστικά τα αποτελέσματα δύο ερευνών σύμφωνα με τις οποίες η ασπαρτάμη είναι εν δυνάμει καρκινογόνος και η χρήση της αυξάνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.

«Καμιά απόδειξη διαθέσιμη στην έρευνα Χάλντορσον δεν επιτρέπει να υποστηρίξει κανείς πως υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τον πρόωρο τοκετό», υποστηρίζει η EFSA.

Εξάλλου τα αποτελέσματα της έρευνας Σοφρίτι (για την εν δυνάμει καρκινογόνο δράση της) δεν παρέχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που θα δικαιολογούσαν να επανεξεταστούν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της EFSA σχετικά με την ασπαρτάμη, διευκρινίζει η υπηρεσία.

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA είχαν ανακοινώσει το Μάρτιο του 2009 πως τίποτε δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει εν δυνάμει τοξική ή καρκινογόνος δράση της ασπαρτάμης και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναθεωρηθεί η ημερήσια αποδεκτή δόση των 40 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κιλό σωματικού βάρους.

Η ασπαρτάμη αντικαθιστά τη ζάχαρη σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα, αναψυκτικά, ποτά, καραμέλες, επιδόρπια, φαρμακευτικά προϊόντα κ.λπ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε