Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Διοξίνη και σε χοιρινό εντόπισαν οι γερμανοί

Οι αρχές στην Κάτω Σαξωνία ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη ότι χοιρινό κρέας από εκτροφείο εμφάνισε επίπεδα διοξίνης άνω των επιτρεπόμενων και ότι αρκετά ζώα σφαγιάστηκαν και το κρέας καταστράφηκε.

Δείγματα χοιρινού κρέατος από άλλο εκτροφείο εμφάνιζαν επίπεδα διοξίνης πολύ κοντά στο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τις κρατιδιακές αρχές.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επεκτείνει το φάσμα του συναγερμού που έχει κηρυχθεί στην Ευρώπη και αλλού όσον αφορά την δημόσια υγεία.

Οι αρχές της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα έχοντας κηρύξει από την 3η Ιανουαρίου συναγερμό, ασκώντας ελέγχους και λαμβάνοντας μέτρα. Τροφή μολυσμένη με διοξίνη είχε χορηγηθεί σε πάπιες και χοιρινά, μολύνοντας αυγά και κρέας στα αγροκτήματα όπου συνέβη αυτό.

Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν τα αίτια της μόλυνσης και ειδικά το εάν και κατά πόσον οι ζωοτροφές και τα συμπληρώματα που διέθετε η εταιρεία Harles & Jentzsch περιείχαν λιπαρά οξέα που προορίζονταν για την βιομηχανία παραγωγής χάρτου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι μολυσμένα προϊόντα εξήχθησαν στη Γαλλία και τη Δανία. Η Νότια Κορέα επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές από τη Γερμανία λόγω της υπόθεσης ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνει μέτρα.

Γερμανοί αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν ομολόγους τους των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες εξελίξεις κι αναμένεται να αντιμετωπίσουν ερωτήματα σχετικά με τα αίτια του επεισοδίου και το πώς το αντιμετωπίζουν. Γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται επίσης να συζητήσει αυστηρότερους ελέγχους για τη βιομηχανία των ζωοτροφών.

Η συγκεκριμένη χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές ή και βλάβες στο αναπαραγωγικό ανθρώπινο σύστημα, το ανοσοποιητικό, κ.ά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε