Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Διώχνοντας τη φοβία με μία ένεση!

Διώχνοντας τη φοβία με μία ένεση!
Φόβους έχουμε όλοι οι άνθρωποι ωστόσο οι φοβίες είναι κάτι διαφορετικό που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλη την ποιότητα ζωής μας. Ιάπωνες επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούν να θεραπεύσουν τη φοβία με μία ένεση.
Οι φοβίες μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε – από τα έντομα μέχρι τα αεροπλάνα, τους κλειστούς χώρους, τους καρχαρίες σε βαθμό ώστε να μην μπαίνουμε στη θάλασσα, τα ύψη κ.α. Επιστήμονες – σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph – βρήκαν τρόπο να “προγραμματίσουν ξανά” τον εγκέφαλο, ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε βασικούς φοβους – με μία ένεση…
 
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Behavioural and Brain Functions και διεξήχθη από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, η ουσία λιδοκαΐνη έχει θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοβίας.
 
Ο καθηγητής Μασαγιούκι Γιοσίντα, που μίλησε στην εφημερίδα αναφέρει τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε σε χρυσόψαρα. Οι επιστήμονες είχαν “μάθει” τα χρυσόψαρα να φοβούνται το δυνατό φως. Αυτό το έκαναν διοχετεύοντάς τους ηλεκτική ενέργεια καθε φορά που τα “φώτιζαν”. Έτσι τα ψάρια συσχέτιζαν το φως με το ηλεκτροσοκ και με τον καιρό φοβούνταν το φως ακόμη και όταν δεν τους έκαναν ηλεκτροσόκ γιατί είχαν συσχετίσει τα δύο ερεθίσματα.
 
Η χορήγηση λιδοκαΐνης – που θεωρείται ένα κοινό αναισθητικό – ωστόσο εξαφάνιζε τα σημεία του φόβου, όταν τα ψάρια υποβάλλονταν στο φως. Ο καρδιακός τους παλμός δεν επιταχυνόταν και μάθαιναν να μην το φοβούνται. Ο καθηγητής εξηγεί ότι χρησιμοποίησαν τα ψάρια αυτά γιατί ο εγκέφαλός τους παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με των θηλαστικών και με αυτόν του ανθρώπου.
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή – παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα – “κάποια ημέρα οι παράλογες φοβίες θα ανήκουν στο παρελθόν”. “Φανταστείτε ότι κάποτε οι φοβίες που μπορεί να έχει κάποιος για τις αράχνες ή για τα αεροπλάνα θα μπορεί να θεραπευτεί με μία απλή ένεση. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα” αναφέρει.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε