Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Δυο υπουργοί καταγγέλλουν σκάνδαλο με αίμα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

40 τόνοι πλάσματος αίματος παραμένουν ανεκμετάλλευτοι την ώρα που οι χώρα μας σπαταλά τεράστια ποσά για την αποθήκευση και συντήρησή τους αλλά και για την αγορά παραγώγων του πλάσματος.

Μονάχα σοκ μπορεί να προκαλέσει η καταγγελία της υπουργού και της υφυπουργού υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2001 η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση με Ολλανδική εταιρία για την κλασματοποιήση πλάσματος που συλλέγεται στα ελληνικά νοσοκομεία και την παραγωγή λευκωματίνης.
Από το 2004 ως το 2008 έχουν αποσταλεί στην Ολλανδία 25 τόνοι πλάσματος όμως δεν έχει κλασματοποιηθεί καθώς οι κανόνες της ευρωπαϊκής φαρμακοπιϊας επιβάλουν έλεγχο για πέντε ιούς ενώ στην Ελλάδα γίνεται έλεγχος μόνο για τρεις ιούς.
Αποτέλεσμα, άλλοι 15 τόνοι πλάσματος που έχουν συγκεντρωθεί παραμένουν αποθηκευμένοι στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να αποσταλούν στο εξωτερικό για έλεγχο.
Ακόμη χειρότερα, λόγω του ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι με συνέπεια να μην γίνεται και η σχετική επεξεργασία στο ελληνικό πλάσμα η χώρα αναγκάζεται να αγοράζει σπαταλώντας τεράστια ποσά μεγάλες ποσότητες λευκωματίνης από άλλες χώρες.
Η Υπουργός και η Υφυπουργός υγείας ανακοίνωσαν πως διέταξαν τη διενέργεια ελέγχου διατυπώνοντας παράλληλα ερωτήματα όπως: γιατί ενώ ήταν ενήμερο για τους επιπλέον ελέγχους που απαιτούνται το Δ.Σ. του εθνικού κέντρου αιμοληψίας, πήρε απόφαση να μην γίνουν άλλοι έλεγχοι;

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε