Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΕΚΑΒ: Σταμάτησαν τις διακομιδές νεφροπαθών στη Θεσσαλονίκη

FOTO EUROKINISSI
FOTO EUROKINISSI
Με Ι.Χ. και ταξί στην αιμοκάθαρση εκατοντάδες ασθενείς

 
Για μια ακόμη φορά οι ασθενείς και οι οικογένειές τους “πληρώνουν” οικονομικά και ψυχολογικά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και στις ιδιωτικές κλινικές της συμπρωτεύουσας
 
Οι διασώστες αποφάσισαν να σταματήσουν τις διακομιδές νεφροπαθών προς και από τις ιδιωτικές κλινικές για αιμοκάθαρση, φέρνοντας σε δύσκολη θέση εκατοντάδες νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης.
 
Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες διακομιδές δεν είναι επείγουσες, αλλά προγραμματισμένες. “ Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όταν μία ιδιωτική κλινική έχει δικό της ασθενοφόρο υποχρεούται η ίδια με το δικό της όχημα να καλύπτει την ανάγκη διακομιδής των ασθενών της, και μάλιστα χωρίς είσπραξη κομίστρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου.
 
Το αποτέλεσμα πάντως είναι οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης να αναγκάζονται να παίρνουν ταξί ή να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα συγγενών για να πηγαίνουν καθημερινά για αιμοκάθαρση.
 
«Οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν να καταντήσουν περιπλανώμενα φαντάσματα ανεβαίνοντας έναν Γολγοθά ταλαιπωρίας και αναξιοπρέπειας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να οριοθετήσει με σαφή τρόπο την αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ σε ό,τι αφορά τους νεφροπαθείς και τη θεραπεία τους.
 
Οι συνδικαλιστές ρίχνουν το μπαλάκι στις διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών τονίζοντας πως :«οι ιδιωτικές κλινικές όχι μόνο συνεχίζουν να μη χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα τους για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους αλλά καταφεύγουν στο ΕΚΑΒ καθημερινά προκειμένου να εξυπηρετήσουν πάγιες και διαρκείς διακομιδές των ασθενών τους. Το ΕΚΑΒ αδυνατεί να εκπληρώσει τον σκοπό του που είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών»
 
 
Ο Σύλλογος Νεφροπαθών της πόλης κατήγγειλε στην Εισαγγελία την άρνηση του ΕΚΑΒ να μεταφέρει τους ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης, σε ιδιωτικές κλινικές. Για το θέμα διετάχθη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί αν διαπράττεται το αδίκημα της έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο.
 
 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε