Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Έγιναν μητέρες στα… 50 τους!

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες «συντηρούν» τη γονιμότητά τους στο… ψυγείο, σε αναμονή κατάλληλου συντρόφου. Και έτσι γίνονται μητέρες σε ηλικία 50 ετών!

Μαμάδες στα 50; Γιατί όχι; Στον εύπορο δυτικό κόσμο όλο και περισσότερες γυναίκες γκρεμίζουν το ταμπού της ηλικίας, αναβάλλοντας για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια της επιστήμης, τη μητρότητα. Γιατί; Βρετανική έρευνα αποκάλυψε ότι οι περισσότερες γυναίκες που καταψύχουν τα ωάρια τους μετά τα 35 καταφεύγουν σε αυτή τη λύση επειδή λένε ότι ψάχνουν ακόμη τον «κατάλληλο σύντροφο»…
 
Οι μισές γυναίκες απάντησαν ότι κατέψυξαν ωάρια για να μειωθεί η πίεση ανεύρεσης συντρόφου, ενώ μία στις τρεις είπε ότι το έκανε για να θωρακίσει τον οργανισμό της από την υπογονιμότητα στο μέλλον. Νεότερες σε ηλικία γυναίκες απαντούν στις έρευνες ότι θα υποβάλλονταν στη διαδικασία αυτήν ώστε να μπορέσουν να συγκεντρωθούν απερίσπαστες στην καριέρα τους και να έχουν κάποια οικονομική σταθερότητα ως την ηλικία των 40 ετών.
 
Η ψύξη των ωαρίων είναι ακόμη μια σχετικά νέα διαδικασία, που επιτρέπει στις γυναίκες να φυλάξουν ωάρια για μελλοντική εξωσωματική γονιμοποίηση αν χρειαστεί.
 
Οι πιθανότητες επιτυχίες είναι πάντα μεγαλύτερες με νεότερα, υγιέστερα ωάρια, όμως οι περισσότερες γυναίκες που διαλέγουν σήμερα αυτή τη διαδικασία είναι άνω των 35 και συχνότερα κοντά στα 40. Λένε ότι διαλέγουν να καταψύξουν τα ωάρια τους ως «τελευταία λύση».
 
Στην Ευρώπη το μέσο κόστος της κατάψυξης ωαρίων κυμαίνεται γύρω στα 3.500 ευρώ τη φορά. Το πιθανότερο είναι να χρειαστούν ως και τρεις προσπάθειες για τη διατήρηση ικανοποιητικού αριθμού ωαρίων, με συνολικό κόστος περί τα 12.000 ευρώ.
 
Σε έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, γυναίκες που κατά μέσον όρο ήταν 38 ετών, είπαν ότι δεν περίμεναν να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα ωάριά τους πριν από τα 43 τους. Από έκθεση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι το 2009 συνολικά 29.976 γυναίκες στην Αγγλία και στην Ουαλλία τεκνοποίησαν μετά τα 40 τους χρόνια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιο σε σχέση με το 1999 και τριπλάσιο σε σχέση με το 1989.
 
Ανάλογη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία έδειξε ότι το 1995 είχαν γίνει μητέρες μετά τα 40 τους χρόνια 12.000 γυναίκες, ενώ το 2008 έφθασαν τις 32.000, δηλαδή ένα ποσοστό 5.7% του γυναικείου πληθυσμού, περίπου όσο και στη Βρετανία.
 
Σύμφωνα με ψυχολόγους, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ζουν σήμερα υπό καθεστώς «παρατεταμένης εφηβείας» που συχνά ξεπερνάει τα 30 χρόνια και καμιά φορά μπορεί να φθάσει ως τα 40. Τα νέα ζευγάρια λένε ότι επιθυμούν πρώτα να αποκτήσουν κάποιες εμπειρίες και παραστάσεις στη ζωή τους προτού τις στερηθούν εξαιτίας της άφιξης ενός παιδιού.
 
Οι Βρετανοί του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εξελικτική πορεία της γυναικείας γονιμότητας. Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες αργούν να κάνουν παιδιά, τελικά θα κυριαρχήσουν εκείνες που διαθέτουν γονίδια γονιμότητας τα οποία επιτρέπουν την κύηση σε μεγάλη ηλικία.
 
Μια γυναίκα μπορεί να «φυλάξει» τα ωάριά της στην κρυοσυντήρηση ώστε να τα χρησιμοποιήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση, στο μέλλον.
 
Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες σε ηλικίες κάτω των 30. Σήμερα, τη διαδικασία την επιλέγουν κυρίως γυναίκες άνω των 35 ετών.
 
Το μέσο κόστος της κρυοσυντήρησης στην Ευρώπη κυμαίνεται σε 3.500 ευρώ για μία απόπειρα. Μπορεί να χρειαστούν ως τρεις.
 
 
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε