Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Εγκυμοσύνη: Το αλκοόλ δεν βλάπτει την αναπτυξη του παιδιού

Δυο ποτήρια αλκοολ την εβδομάδα δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στα βρέφη
 

Οι γυναικολόγοι είναι απόλυτοι. Δεν επιτρέπουν στις εγκύους να καταναλώνουν αλκοολ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 
Η μελέτη, που ανατρέπει  τα δεδομένα, αφορούσε περίπου 11.500 παιδιά πέντε ετών, έγινε από ερευνητές τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τη δρα Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου (University College) του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health”, σύμφωνα με το BBC και την “Γκάρντιαν”.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσαματα της μελέτης, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μια μητέρα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί της μετά τη γέννησή του.
 
Οι γυναίκες που πίνουν πολύ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (τουλάχιστον ένα ποτηράκι τη μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν υπερκινητικά παιδιά με νοητικά προβλήματα, συμπεριφοράς ή συναισθηματικής έκφρασης. Όταν μια έγκυος πίνει, το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο, το οποίο δεν είναι ακόμα σε θέση να το διασπάσει σωστά στον οργανισμό του.
 
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα πεντάχρονα παιδιά των μητέρων που είχαν πιει λίγο στην εγκυμοσύνη, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς και επίσης πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις στα σχετικά νοητικά τεστ, σε σχέση με τα παιδιά των εγκύων που είχαν απόσχει πλήρως από το αλκοόλ.
 
Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας επέμεινε ότι η σύστασή του προς τις εγκύους είναι να μην πίνουν, καθώς ακόμα δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα η συμβουλή ότι το λίγο αλκοόλ δεν θα προξενήσει καμία βλάβη.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε