Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ετοιμάζουν υπερ – εμβόλιο για όλους τους ιούς της γρίπης

Ένα σούπερ εµβόλιο εναντίον όλων των ιών της γρίπης µπορεί να είναι έτοιµο µέσα σε τρία χρόνια, ανακοίνωσαν

επιστήµονες.  Δοκιµάστηκε ήδη µε επιτυχία σε ζώα, θα µας απαλλάξει από την ανάγκη να παρασκευάζουµε ένα διαφορετικό αντιγριπικό εµβόλιο κάθε χρόνο και θα µας προστατεύει για τουλάχιστον 10 χρόνια από ξαφνικές επιδηµίες όπως αυτή του 2009.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, αµερικανοί ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιµωδών Νόσων (ΝΙΑΙD) παρασκεύασαν ένα εµβόλιο που κάνει για όλες τις παραλλαγές του ιού της γρίπης. Φάνηκε αποτελεσµατικό σε ποντικούς, µαϊµούδες και κουνάβια (ζώα τα οποία η γρίπη πλήττει µε τρόπο παρόµοιο µε αυτόν που πλήττει τον άνθρωπο και γι’ αυτό χρησιµοποιούνται στις έρευνες για εµβόλια).

Όµως πριν καταστεί δυνατό να χορηγηθεί και στο δικό µας είδος, θα πρέπει να γίνουν πειράµατα για άλλα τρία χρόνια. Τα αποτελέσµατα της µέχρι τώρα έρευνας δηµοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Science».

Το… πανγριπικό εµβόλιο λειτουργεί χάρη σε δύο ενέσεις. Με την πρώτη εγχύονται στον οργανισµό µικροσκοπικά τµήµατα του DΝΑ του ιού, αυτά που ο ιός της γρίπης χρησιµοποιεί για να δηµιουργήσει στην εξωτερική επιφάνειά του µια πρωτεΐνη, την αιµαγλουτινίνη.

Για τον µικροοργανισµό, πρόκειται για ένα στοιχείο κλειδί. Με την αιµαγλουτινίνη µπορεί να αγκιστρώνεται στα κύτταρα των θυµάτων του και να τα µολύνει, ενώ η πρωτεΐνη αυτή είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά του ιού που µεταλλάσσονται µε τη µεγαλύτερη ταχύτητα, εµποδίζοντας τους ερευνητές να βρουν µια οριστική θεραπεία.

Η έγχυση του DΝΑ κάνει τον ίδιο τον οργανισµό να παραγάγει την αιµαγλουτινίνη του ιού της γρίπης, θέτοντας σε συναγερµό το ανοσοποιητικό σύστηµα. Τότε µια δεύτερη ένεση – µε κανονικό εµβόλιο εναντίον της εποχικής γρίπης – συµπληρώνει το έργο.

Η αντίδραση του οργανισµού κατά της λοίµωξης υπήρξε πολύ πιο ισχυρή από το κανονικό στα ζώα που χρησιµοποιήθηκαν για το πείραµα. Και η ανοσία από το εµβόλιο προστάτευσε ποντικούς, µαϊµούδες και κουνάβια από πολύ διαφορετικούς ιούς της γρίπης: έναν που εµφανίστηκε το 1934 και είναι ιδιαίτερα ισχυρός, έναν που κυκλοφόρησε το 2006 και τέλος από τη γρίπη των πτηνών του 2007 που συνεχίζει ακόµη να µολύνει ανθρώπους και πουλιά.

Σήµερα ένα παγκόσµιο σύστηµα επιτήρησης αποµονώνει στην αρχή του χρόνου τον ιό που θα πλήξει κατά τον επόµενο χειµώνα. Οι φαρµακευτικές εταιρείες παρασκευάζουν ένα εµβόλιο για τον συγκεκριµένο µικροοργανισµό, που όµως καθίσταται άχρηστο την επόµενη χρονιά εξαιτίας των συνεχών µεταλλάξεων της αιµαγλουτινίνης και άλλων πρωτεϊνών.

«Αν όµως όλα πάνε καλά µε τα πειράµατα, σύντοµα θα είµαστε σε θέση να κάνουµε στα παιδιά ένα εµβόλιο κατά της γρίπης που θα είναι ικανό να τα προστατεύει για όλη τους τη ζωή ή έστω για πολλές δεκαετίες», υπόσχεται ο δρ Γκάρι Νέιµπελ, συντονιστής της έρευνας.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής της ΝΙΑΙD και πρωτοπόρος στον αγώνα κατά του ΗΙV, του ιού που προκαλεί το ΑΙDS, προσθέτει: «Ένα εµβόλιο το οποίο θα διαρκεί και θα είναι αποτελεσµατικό µε όλους τους ιούς, θα έχει σηµαντική επίδραση στον έλεγχο της γρίπης».

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε