Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ευρωβουλευτής ζητά να αναγράφονται στα κινητά οι κίνδυνοι για την υγεία

Ευρωβουλευτής ζητά να αναγράφονται στα κινητά οι κίνδυνοι για την υγεία

Να τοποθετηθούν προειδοποιήσεις στις συσκευασίες των κινητών τηλεφώνων, όπως στα τσιγάρα, ζητεί η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Η Μισέλ Ριβαζί ζήτησε να υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένας νόμος που θα επιβάλλει να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τον κίνδυνο να αναπτύξουν όγκους στον εγκέφαλο στην περίπτωση που κάνουν εντατική χρήση του κινητού τηλεφώνου τους.

“Όπως έχει γίνει με τα προϊόντα καπνού ή με τον αμίαντο, θα πρέπει να νομοθετήσουμε κατεπειγόντως για τους κινδύνους που ενέχει η εντατική χρήση των κινητών τηλεφώνων (…). Αν δεν κάνουμε τίποτα σε μερικά χρόνια θα πρέπει να αναμένουμε μια υγειονομική καταστροφή”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ευρωβουλευτής επικαλείται ως απόδειξη την περίπτωση του Ινοτσέντε Μαρκολίνι, υψηλόβαθμου στελέχους ιταλικής επιχείρησης, ο οποίος κρίθηκε ανάπηρος σε ποσοστό 80% στις 12 Οκτωβρίου από ιταλικό Εφετείο επειδή χρησιμοποιούσε ακατάπαυστα το κινητό τηλέφωνό του.

Ο Μαρκολίνι ζούσε με το τηλέφωνο κολλημένο στο αυτί του, κάτι που δεν θα είχε κάνει ποτέ αν τον είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους, έκρινε η Ριβαζί. Η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης “κατέδειξε τους κινδύνους” ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου, σημείωσε. “Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης όγκων των κρανιακών νεύρων στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν εντατικά τα κινητά τηλέφωνά τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό μέσω επίσημων εκστρατειών πληροφόρησης σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε.

Η Ριβαζί ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα δεσμευτεί χωρίς καθυστέρηση να συντάξει μια οδηγία με την οποία θα επιβάλλει στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να τοποθετούν στις συσκευασίες των προϊόντων τους μια προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις συσκευές αυτές, παρόμοια με τις προειδοποιήσεις που υπάρχουν ήδη στα πακέτα των τσιγάρων.

Διαβάστε

Το 56% των Αμερικανών “σερφάρει” μέσω των κινητών τους

Η νέα φοβία των νέων – Δείτε όλα τα συμπτώματα

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε