Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Φουσκώματα και πως να τα καταπολεμήσετε

Σας έχει τύχει να νιώθετε πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς και να μην μπορείτε να το προσδιορίσετε ή να κατανοήσετε από πού προήλθε;

Το πρήξιμο που όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας προέρχεται είτε από κατακράτηση υγρών (για διάφορους λόγους διαιτητικούς και μη) είτε λόγω της παρουσίας αερίων στην περιοχή του εντέρου είτε εξαιτίας τη μη εύρυθμης λειτουργίας αυτού.

Είναι γνωστό πως υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες καλό είναι να αποφεύγονται εάν πρόκειται να παρευρεθείτε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, αυτές είναι που προκαλούν τη δημιουργία αερίων στον εντερικό αυλό.

Τέτοιες τροφές είναι κατά κανόνα τα όσπρια, τα κραμβοειδή (μπρόκολο, κουνουπίδι), τα φασολάκια, τα καυτερά μπαχαρικά και τα κουκιά.
Ωστόσο, αυτά αποτελούν το γενικό κανόνα, είναι πιθανό ο κάθε ένας από εσάς να έχει εντοπίσει και άλλες τροφές που του προκαλούν φούσκωμα, και άρα καλό είναι να τις μετριάσει.

Μία άλλη σημαντική αιτία για το αίσθημα του πρηξίματος (στην περιοχή της κοιλιάς) είναι και η μη εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Η καλή λειτουργία του εντέρου είναι σημαντική όχι μόνο για λόγους αισθητικούς (απουσία διόγκωσης στην περιοχή της κοιλιάς) αλλά και για λόγους υγείας.

Εάν θέλετε να προασπίσετε την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος τότε δεν θα πρέπει να λείπουν από το καθημερινό σας σιτηρέσιο τα φρούτα και τα λαχανικά. Εάν καταναλώνετε καθημερινά τις συνιστώμενες 5 μερίδες, τότε μειώνεται σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης πρηξίματος.

Η διατήρηση ενός προγράμματος στην καθημερινή σας διατροφή θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να λειτουργήσει πιο ομαλά και σε αυτόν τον τομέα, αλλά μην ξεχνάτε και την επαρκή λήψη υγρών.

Το αλκοόλ φέρει και αυτό μέρος της ευθύνης για την αύξηση της περιμέτρου της μέσης σας. Ακόμα και ένα ποτηράκι είναι πιθανό να σας προκαλέσει πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, βέβαια σε αυτή την περίπτωση το πρήξιμο προκαλείται από την κατακράτηση υγρών.

Ωστόσο, αυτές τις ημέρες που είμαστε όλοι επιρρεπής στον εύθυμο χαρακτήρα των ημερών, είναι πιο πιθανό να χάσουμε το μέτρο και έτσι να βρεθούμε μετά τις γιορτινές ημέρες με έντονο πρήξιμο της κοιλιάς. Οπότε, διατηρείστε το μέτρο!

Τέλος, οι γυναίκες γνωρίζουν πως «εκείνες τις ημέρες» του μήνα η περιοχή της κοιλιάς παρουσιάζει μία μικρή διόγκωση, η οποία ωστόσο είναι παροδική και οφείλεται επίσης στην κατακράτηση υγρών.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε