Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΡΑΜΠ· ΙΤΑΛΙΑ Λίγα Σύννεφα 7 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Φτηναίνουν τα φάρμακα

Φτηναίνουν τα φάρμακα
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 17.02.2010 | 07:56
Πρώτη δημοσίευση: 17.02.2010 | 07:56

 
Από αυτό τον μήνα αρχίζει η μείωση στις τιμές των 6.5000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα.

 
Η μείωση θα γίνει σε δόσεις, έως τον Ιούνιο ή και το φθινόπωρο, και αναμένεται να φτηνύνουν γύρω στο 20%. Από τη μείωση εκτιμάται πως θα εξοικονομήσουν τα Ταμεία γύρω στο 1 δισ. ευρώ ενώ θα περιοριστεί και η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ περίπου.
 
Τα φθηνότερα φάρμακα οφείλονται στη νέα τιμολογιακή πολιτική που μπαίνει σε εφαρμογή και σύμφωνα με την οποία η τιμή των φαρμάκων θα υπολογίζεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των τιμών του αντίστοιχου σκευάσματος στις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης.
 
Σήμερα λαμβανόταν ως βάση ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ συν την Ελβετία αλλά με διάφορα τερτίπια τα φάρμακα...απογειώθηκαν. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τρεις ακριβότερες χώρες όσον αφορά τα φάρμακα στην Ευρώπη και η τρίτη ακριβότερη στα αντίγραφα φάρμακα.
 
Κρίσιμο σημείο είναι και το θέμα της κοστολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων που έως τώρα τιμολογούνται στης Ελλάδα στο 80% της τιμής του πρωτότυπου ενώ σε άλλες χώρες οι τιμές καταρρέουν μόλις λήξει η ισχύς της πατέντας τους.
 
Την επόμενη εβδομάδα και εκτός απροόπτου θα πρέπει να εκδοθεί η αγορανομική διάταξη που θα προβλέπει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς θα επιτρέψει να κυκλοφορούν για δύο μήνες φάρμακα και με τις δύο τιμές μέχρι να διατεθούν τα αποθέματα φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.
 
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Διαμερίσματα με αξία... αυτοκινήτου! Ακίνητα πωλούνται σε τιμές - σοκ Διαμερίσματα με αξία... αυτοκινήτου! Ακίνητα πωλούνται σε τιμές - σοκ
  2. Ομολογίες υπουργών ότι το αφορολόγητο κινδυνεύει να μειωθεί Ομολογίες υπουργών ότι το αφορολόγητο κινδυνεύει να μειωθεί
  3. Όχι στη μείωση των προστίμων του ΚΟΚ από την Ευρώπη Όχι στη μείωση των προστίμων του ΚΟΚ από την Ευρώπη
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook