Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Για τον καρκίνο του μαστού ευθύνεται ο τρόπος ζωής και όχι τα γονίδια

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Βρετανική επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης “απενοχοποιούν” τα γονίδια, την κληρονομικότητα δηλαδή, και δίνουν βάρος στον τρόπο ζωής μια γυναίκας.

Σύμφωνα με την έρευνα ακόμη κι αν μια γυναίκα έχει κληρονομήσει “ύποπτα” γονίδια μπορεί να αποφύγει τη νόσο αν προσέχει τη διατροφή της, δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή δεν καπνίζει.
Η ύπαρξη συγκεκριμένων γονιδίων αυξάνει μεν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όμως ακόμα πιο σημαντικοί είναι οι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το στιλ ζωής.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες των ανεπτυγμένων χωρών και σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα 18 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση της ασθένειας..
Στην έρευνα οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος και αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των γυναικών που συμμετείχαν. Ανέλυσαν το DNA των γυναικών και παράλληλα το συσχέτισαν με δέκα γνωστούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο: την ηλικία εμφάνισης της εφηβείας, τον αριθμό των γεννήσεων κάθε γυναίκας, την ηλικία όταν πρωτογέννησε (όσο αργότερα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος), το αν θήλασε ή όχι, το αν βρίσκεται σε εμμηνόπαυση και από ποια ηλικία, την πιθανή χρήση ορμονών, το βάρος της σε σχέση με την ποσότητα λίπους, το ύψος της και την κατανάλωση αλκοόλ.
“Τα γονίδια είναι υπεύθυνα μόνο για ένα ποσοστό των καρκίνων του μαστού. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου παραμένει ο τρόπος ζωής. Το καλό νέο είναι ότι μερικοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να αλλάξουν και έτσι μεταβάλλοντας συμπεριφορά, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού”, δήλωσε η ερευνήτρια Τζέην Γκριν.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε