Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΕΝΦΙΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Λιακάδα 22 Αθήνα Αναλυτικά

Γράφοντας τις αρνητικές σκέψεις, τις ... πετάμε!

Γράφοντας τις αρνητικές σκέψεις, τις ... πετάμε!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2011 | 15:09
Πρώτη δημοσίευση: 15.01.2011 | 14:58

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορτωθούμε το στρες είναι ο... γραπτός. Αυτό προκυπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως δείγμα μαθητές οι οποίοι έπρεπε να γράψουν διαγώνισμα και είχαν άγχος. Τους έδωσαν μία κόλλα χαρτί και τους είπαν να γράψουν για όσα φοβούνταν και όσα τους άγχωναν. Βρέθηκε ότι όσοι μαθητές έκαναν αυτή τη μικρή άσκηση, απέδωσαν καλύτερα στο διαγώνισμα από αυτούς που δεν είχαν γράψει για το άγχος τους.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Σίαν Μπέλοκ που βρίσκεται πίσω από την έρευνα, αναφέρει ότι όταν γράφουμε για γεγονότα που μας επηρεάζουν συναισθηματικά, αποφεύγουμε να “αναμασούμε” τις αρνητικές σκέψεις που μας καταβάλλουν και προξενούν περισσότερο άγχος και στενοχώρια. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τις επιδόσεις μας σε ό,τι έχουμε να κάνουμε είτε πρόκειται για σχολείο είτε για δουλειά. Ο καθηγητής Μπέλοκ λέει ότι ίσως “αδειάζοντας” τα συναισθήματα στο χαρτί απελευθερώνεται ένα μέρος των νοητικών μας δυνάμεων οι οποίες αξιοποιούνται σε πιο δημιουργικές δράσεις.

Όσον αφορά την έρευνα των επιστημόνων, ετοίμασαν ένα διαγώνισμα πρόχειρο και ένα κανονικό στο οποιο οι μαθητές θα βαθμολογούνταν. Πριν το κυρίως τεστ ζήτησαν από ομάδα μαθητών να γράψουν για τις αγωνίες τους που συνδέονταν με την εξέταση, ενώ η άλλη ομάδα απλά καθόταν και σκεφτόταν.

Ποσοστό 12% των μαθητών που απλά κάθονταν και σκέφτονταν τα πήγε χειρότερα στο κανονικό τεστ από το πρόχειρο ενώ το 5% των μαθητών που είχαν καταγράψει τους φόβους και τα αρνητικά συναισθήματα πήγαν καλύτερα. Το ίδιο διαπιστώθηκε και όταν το ίδιο πείραμα έγινε σε μαθητές κολεγίου.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Σε τι είναι πιο επιρρεπείς οι άντρες και σε τι οι γυναίκες – Πανευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία Σε τι είναι πιο επιρρεπείς οι άντρες και σε τι οι γυναίκες – Πανευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία
  2. Πονόλαιμος: Πότε είναι απλό κρυολόγημα και πότε στρεπτόκοκκος [pics, vid] Πονόλαιμος: Πότε είναι απλό κρυολόγημα και πότε στρεπτόκοκκος [pics, vid]
  3. Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με αρθρίτιδα, ψωρίαση και νόσο του Crohn Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με αρθρίτιδα, ψωρίαση και νόσο του Crohn
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook