Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Πρέπει να κάνει γυμναστική η γυναίκα που είναι σε … ενδιαφέρουσα;

Σίγουρα πολλοί θα απαντούσαν αρνητικά σε αυτό το ερώτημα, όμως η έγκυος πρέπει αν κάνει ειδικές ασκήσεις γυμναστικής, που θα την βοηθήσουν να μην πάρει παραπάνω κιλά από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμόςτης, αλλά και να γεννήσει πιο εύκολα! 
Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, προτού ξεκινήσετε τη γυμναστική συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας. Αφού σας βεβαιώσει ότι είναι ασφαλές, αρχίστε σιγά-σιγά με περπάτημα, ή διάδρομο.

Γιατί να γυμναστείτε;

Όχι μόνο θα διατηρηθείτε σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά θα είστε και ήρεμες στη γέννα. Αναλυτικά, το περπάτημα έχει τα εξής οφέλη:

* Κρατά τους μυς σας σε φόρμα.
* Σας δίνει την ευκαιρία να παίρνετε καθαρό αέρα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματός σας.
* Σας βοηθάει να κοιμάστε.
*  Διατηρεί ομαλές όλες τις λειτουργίες του σώματός σας.

Πόσο μακριά; Πόσο συχνά;
Εάν ήδη αθλείστε τακτικά, συνεχίστε το περπάτημα με μέτριο προς γρήγορο βηματισμό, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας. Μην ανησυχείτε για την απόσταση. Απλώς περπατήστε για 20 με 30 λεπτά, μία με δύο φορές την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;
Σταματήστε αμέσως όλες τις ασκήσεις και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρουσιάσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: επίμονη ζαλάδα, δυσκολία αναπνοής, διαρροή υγρών από τον κόλπο, αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, ασυνήθιστο πόνο στην κοιλιά και χαμηλά στην πλάτη, ταχυπαλμία και εφίδρωση, ξαφνικούς, έντονους πονοκεφάλους, υψηλή πίεση ή απουσία οποιασδήποτε εμβρυακής κίνησης.

Μπορώ να συνεχίσω να γυμνάζομαι και το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;
Αυτή την περίοδο, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, το περπάτημα γίνεται πιο δύσκολο. Φροντίστε να ξεκουράζεστε συχνά στους περιπάτους. Καλό είναι να έρχεται μαζί σας  κάποιος δικός σας. Και φυσικά ενυδατώστε καλά τον οργανισμό σας, ιδιαίτερα την ώρα που περπατάτε.

Πάντως, η περίοδος της εγκυμοσύνης, βέβαια, δεν είναι η κατάλληλη για να αρχίσει να γυμνάζεται μια γυναίκα που δεν έχει φορέσει … αθλητική φόρμα, ποτέ στη ζωή της. Η σύγχρονη γυναίκα όπως πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου και να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις στη σεξουαλική της ζωή, έτσι και η γυμναστική πρέπει αν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τη ζωή της.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, η γυναίκα από την παιδική της κιόλας ηλικία να αρχίσει να γυμνάζεται και να προετοιμάζει το σώμα της σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη, γιατί αλλιώς θα υποδεχτεί ένα πλαδαρό και παχύσαρκο σώμα μια εγκυμοσύνη και σίγουρα διαφορετικά θα δεχτεί ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα το παιδί που θα μεγαλώσει μέσα του! Εκτός όμως από την εγκυμοσύνη, η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη γυναίκα γιατί θα την βοηθήσει να μηδενίσει σχεδόν τις πιθανότητες να πάθει οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ΕΝΑ κίνδυνο για τις γυναίκες 45 χρονών και πάνω.

Τι γυμναστική συνιστάται;

Η αερόμπικ, η σουηδική, τα βαράκια, το τρέξιμο, την βοηθούν να αποκτήσει ένα πολύ καλό σώμα και φυσικά άριστη φυσική κατάσταση. Η άσκηση όμως που θα την βοηθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι οι κοιλιακοί.

Με αυτήν την άσκηση, δυναμώνουν οι μύες της κοιλιάς και αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια του τοκετού που η γυναίκα πρέπει να πιέσει. Οι γυμνασμένοι μύες της κοιλιάς της, την βοηθούν να γεννήσει γρήγορα και πολλές φορές ανώδυνα!

Γυμναστική λοιπόν, πριν από την εγκυμοσύνη αλλά και κατά τη περίοδο που η γυναίκα είναι έγκυος, υπάρχουν δεκάδες ειδικές ασκήσεις που ουσιαστικά συντηρούν την καλή κατάσταση του οργανισμού. Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι μόνο ο γιατρός που παρακολουθεί μπορεί να της συστήσει πρόγραμμα γυμναστικής και αυτό εξαρτάται πάντα από την πορεία της εγκυμοσύνης και την κατάσταση της υγείας της εγκύου. Σε τι βοηθάει;

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει την έγκυο να μην πάρει περισσότερα κιλά από όσα χρειάζεται ο οργανισμός της, να γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος, να συντηρήσει την καλή φυσική της κατάσταση, να γεννήσει καλά και τέλος να χάσει εύκολα τα κιλά που πήρε στην εγκυμοσύνη, που κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της, το αρχικό της βάρος και το βάρος του μωρού της.

Η έγκυος όμως πρέπει να παρακολουθείται και να καθοδηγείται από τον γιατρός της γιατί μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές και κίνδυνοι τότε για την δίαιτα, όσο και για το μωρό, όπως αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγία, ρήξη υμένος, πρόωρος τοκετός, ίσως και περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου γύρω από το λαιμό του μωρού!’

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο εξωτερικό υπάρχουν γυμναστήρια με ειδικά τμήμα για εγκύους και λεχώνες, που γυμνάζονται κάτω από΄την καθοδήγηση και παρακολούθηση γυναικολόγου.
Στη χώρα μας οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού τους και υπάρχουν και βιβλία, με τη βοήθεια των οποίων και πάντα σε συνεργασία με τον γυναικολόγο, μπορούν να κάνουν γυμναστική.
Η γυναίκα μετά τον τοκετό μπορεί να ξαναρχίσει γυμναστική στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, αφού περάσουν τέσσερις μήνες και πάντα το πρώτο διάστημα πρέπει να παρακολουθείται από το γιατρός της για κάθε ενδεχόμενο.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε