Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Γερμανία ψάχνει αιμοδότες – Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί από το E.coli

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Εκκλήσεις για δωρεές αίματος κάνουν οι γερμανικές αρχές, καθώς ο εφιάλτης του βακτηριδίου E.coli εξαπλώνεται και ήδη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1.700! 19 οι νεκροί, ακόμη για γυναίκα έχασε τη ζωή της στη Γερμανία.

Πρόκειται για μια 80χρονη γυναίκα, το 18ο θύμα του βακτηρίου E.coli 0104 (EHEC) στη Γερμανία και 19ο παγκοσμίως. Νέο θύμα του βακτηρίου προέρχεται από τη Θουριγγία, στην ανατολική Γερμανία. Πέθανε σε νοσοκομείο του κρατιδίου του Μακλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας στη βορειοανατολική Γερμανία.

Το γερμανικό κέντρο ελέγχου ασθενειών ανακοίνωσε ότι 199 νέα κρούσματα μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για 149 κρούσματα μόλυνσης από το E.coli και 50 κρούσματα του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου που προκαλείται από το βακτήριο. Τα τελευταία στοιχεία αυξάνουν το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την 1η Μαΐου σε 1.733.

Συνολικά 12 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα μόλυνσης από το E.coli ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Εκτός από τη Γερμανία, κρούσματα του βακτηρίου έχουν επισημανθεί στην Αυστρία (0 του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου, 2 του E.coli), στη Βρετανία, (3, 4), στην Τσεχία (0, 1), στη Δανία (7, 10), στη Γαλλία (0, 6), στην Ολλανδία (4, 4), στη Νορβηγία (0, 1), στην Ισπανία (1, 0), στη Σουηδία (15, 28), στην Ελβετία (0, 3) και στις ΗΠΑ (2, 0).

Αν και ο αριθμός των μολύνσεων μοιάζει να «σταθεροποιείται», οι Γερμανοί ειδικοί μιλούν για τη σοβαρότερη επιδημία των τελευταίων δεκαετιών που προκαλείται από ένα βακτήριο.

Την παγκόσμια ανησυχία εντείνει η αδυναμία των γερμανικών αρχών να εντοπίσουν την πηγή των μολύνσεων, για αυτό και παραμένει η συμβουλή στον πληθυσμό στη βόρεια Γερμανία να μην τρώει ωμά λαχανικά, όπως αγγούρια, μαρούλια και ντομάτες. Η γερμανική κυβέρνηση έχει συστήσει και δύναμη κρούσης κατά του θανατηφόρου βακτηρίου.

Να επαναφέρει την ηρεμία στις σχέσεις του Βερολίνου με τη Μαδρίτη επιχείρησε η Άνγκελα Μέρκελ και είχε συνομιλία για το θέμα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ για τις επιπτώσεις στους Ισπανούς αγρότες, στα προϊόντα των οποίων είχε αποδοθεί αρχικά η ευθύνη για τη μόλυνση.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως, πιθανότατα στις 17 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τις συνέπειες της επιδημίας για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, ανέφεραν διπλωματικές πήγες.

Πούτιν: «Θα επανεξετάσουμε το εμπάργκο, αλλά δε θα δηλητηριαστούμε κιόλας»

Το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε αντιδράσεις και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε να ρίξει… νερό στο κρασί του, αλλά όχι με κάθε τίμημα.

Η Ρωσία θα ελέγξει κατά πόσον είναι βάσιμο το εμπάργκο που επέβαλε στα λαχανικά από την ΕΕ, αλλά δεν θα «δηλητηριάσει» τους πολίτες της στο όνομα των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, διεμήνυσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας λένε πως αυτή η απόφαση της Ρωσίας αντιβαίνει στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (…), όμως άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη επειδή καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα και δεν θα δηλητηριάσουμε τους ανθρώπους μας στο όνομα οποιωνδήποτε αρχών», τόνισε.

Στα βήματα της Ρωσίας, πάντως, κινήθηκε και ο Λίβανος, απαγορεύοντας την εισαγωγή λαχανικών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

18 οι νεκροί από τα αγγούρια – Δεν κάνει πίσω η Μόσχα

18 οι νεκροί από το E.coli – Απειλεί με μηνύσεις και η Πορτογαλία

Μπλοκάρει τις εισαγωγές λαχανικών από την ΕΕ η Ρωσία

Η Ισπανία ζητά αποζημίωση γιατί προσέβαλαν τα… αγγούρια της!

Μεγαλώνει ο εφιάλτης του E.coli – Ακόμη 365 νέα κρούσματα στη Γερμανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε