Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λίγα Σύννεφα 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης;

Η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης;
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.10.2011 | 09:30
Πρώτη δημοσίευση: 03.10.2011 | 09:30

Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν την όρασή τους.

Έρευνα έδειξε ότι μπορεί να εμφανίσουν Κηλιδώδη Εκφυλισµό (MD) σε προχωρημένο στάδιο, μία ασθένεια των ματιών που προκαλεί μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης και συνδέεται με το γήρας.

Τα δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Opthalmology, δεν αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη προκαλεί τύφλωση, αλλά εμπνέουν ανησυχία για το αν η ασπιρίνη με κάποιο τρόπο επιτείνει την πάθηση αυτή δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων που λαμβάνουν καθημερινά το παυσίπονο για καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές υπό τον Πάουλους ντε Χονγκ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου συγκέντρωσαν πληροφορίες από σχεδόν 4.700 ανθρώπους άνω των 65 ετών. Η μελέτη περιελάμβανε νορβηγούς, εσθονούς, βρετανούς, γάλλους, ιταλούς, έλληνες και ισπανούς ηλικιωμένους.

Από τους 839 ανθρώπους που λάμβαναν ασπιρίνη καθημερινά, οι 36 (ποσοστό περίπου τέσσερις στους 100) έπασχαν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό σε προχωρημένο στάδιο, τον αποκαλούμενο Υγρό Τύπο MD, πιο σπάνια μορφή με την απώλεια της κεντρικής όρασης να είναι σοβαρότερη.

Συγκριτικά, σχεδόν δύο στους 100 ηλικιωμένους που λάμβαναν ασπιρίνη με μικρότερη συχνότητα έπασχαν από τον ίδιο τύπο MD.

Ο Υγρός Τύπος της πάθησης, που προκαλείται από τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, οδηγεί σε απώλεια της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ματιού.

Ο Ξηρός Τύπος είναι πιο συνηθισμένος και λιγότερο οξύς, παρότι και αυτή η μορφή προκαλεί απώλεια όρασης.

Συνδυαστικά συνιστούν την πρώτη αιτία απώλειας της όρασης μεταξύ ανθρώπων άνω των 60 ετών και πλήττει εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση της ασπιρίνης δεν συνδέεται με τον Ξηρό Τύπο ούτε με αρχικά στάδια της νόσου.

Για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα που λαμβάνουν ασπιρίνη για να προλάβουν τυχόν επιδείνωσή τους, τα οφέλη του φαρμάκου είναι σημαντικότερα από τον κίνδυνο για την όρασή τους.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Ξύρισμα στο μπικίνι: Κίνδυνος μόλυνσης αν δεν προσέχετε Ξύρισμα στο μπικίνι: Κίνδυνος μόλυνσης αν δεν προσέχετε
  2. Σύρος: Επιτέθηκε σε εργαζόμενο του νοσοκομείου γιατί δε μπορούσε να περιμένει τη σειρά του Σύρος: Επιτέθηκε σε εργαζόμενο του νοσοκομείου γιατί δε μπορούσε να περιμένει τη σειρά του
  3. Γάλα γαϊδούρας: Τα οφέλη του για την υγεία σας – Γιατί θεωρείται υπερτροφή Γάλα γαϊδούρας: Τα οφέλη του για την υγεία σας – Γιατί θεωρείται υπερτροφή