Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η διατροφή του πατέρα αλλάζει τα γονίδια του παιδιού!

Η διατροφή του πατέρα αλλάζει τα γονίδια μεταβολισμού των παιδιών. Αυτό δείχνει έρευνα αμερικανών επιστημόνων που ήρθε στη δημοσιότητα.

Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ώστιν τάισαν μία ομάδα αρσενικών ποντικών με χαμηλή σε περιεκτικότητα πρωτείνης τροφή και άλλα με κανονική τροφή. Στη συνέχεια τα ζευγάρωσαν με θηλυκά ποντίκια τα οποία ακολουθούσαν κανονική υγιή διατροφή.

Μελετώντας τα ποντικάκια που γεννήθηκαν, διαπίστωσαν ότι αυτά που προέρχονταν από τους γονείς που είχαν χαμηλή σε πρωτείνη διατροφή είχαν σημαντικές αλλαγές στα δικά τους γονίδια. Αυτό δεν συνέβη στα ποντικάκια των οποίων οι πατέρες είχαν κάνει κανονική δίαιτα.

Για την ακρίβεια τα πρώτα ποντίκια είχαν αυξημένα γονίδια παραγωγής λιπιδίων και χοληστερόλης ενώ τα δεύτερα όχι. Βέβαια τα λιπίδια και η χοληστερόλη ενοχοποιούνται για πολλές παθήσεις που έχουν να κάνουν με την καρδιά αλλά και με το διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή του πατέρα, μπορεί να “επαναπρογραμματίσει” τα γονίδια του παιδιού. Σύμφωνα με τον δρ. Όλιβερ Ορλάντο του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης το εύρημα μπορεί να βοηθήσει στο να προβλέπουμε ποιοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να εμφανίσουν διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “επιγενετική κληρονομιά” και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μέσω του μηχανισμού αυτού οι συνθήκες ζωής του γονιού μπορούν να επηρεάσουν το παιδί, ακόμη και αν οι δυο τους δεν έχουν συναντηθεί ποτέ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε