Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η φυματίωση απειλεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους

Η φυματίωση απειλεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.10.2010 | 16:42
Πρώτη δημοσίευση: 13.10.2010 | 16:42

Αν οι αρμόδιοι δεν κινητοποιηθούν, 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από φυματίωση ως το 2015 προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το ποσό που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια για να μειωθεί αυτός ο αριθμός στο μισό είναι 47 δισ. δολάρια, ανακοίνωσαν εμπειρογνώμονες του προγράμματος «Stop στη Φυματίωση».

Κάθε χρόνο, εννέα εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια, κυρίως στην αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας (το 55% των κρουσμάτων) και της Αφρικής (30%). Στην Κίνα και την Ινδία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.

Περίπου δυο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από την ασθένεια, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η φυματίωση είναι ιάσιμη, προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος κατά της φυματίωσης στον οποίο συμμετέχουν κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρίες.

Οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος τονίζουν ότι πρέπει να βελτιωθεί η παρακολούθηση των ασθενών και να δοθεί έμφαση στους πιο ευάλωτους: στους φορείς του AIDS, οι οποίοι προσβάλλονται από τη νόσο (900.000 κρούσματα κάθε χρόνο) και στους ασθενείς που αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα κατά της φυματίωσης (400.000 με 500.000 κρούσματα).

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, στον τομέα της έρευνας, πρέπει ν΄ αναπτυχθούν αποτελεσματικά διαγνωστικά τεστ, νέα φάρμακα ή εμβόλιο.

Εκτιμάται ότι 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την έρευνα και 37 δισεκατομμύρια για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης κατά της φυματίωσης τα επόμενα πέντε χρόνια. Εάν συγκεντρωθούν τα χρήματα αυτά, θα σωθούν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι τα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ των οποίων περισσότερα από δυο εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά.

Η φυματίωση είναι μια μολυσματική νόσος των πνευμόνων που προκαλείται από βακτήριο και μεταδίδεται μέσω του αέρα. Ένας φορέας της ασθένειας μπορεί να μολύνει περίπου 15 άτομα κάθε χρόνο.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Ένα βίντεο - μάθημα ζωής που θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόσασταν έως τώρα [vid] Ένα βίντεο - μάθημα ζωής που θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόσασταν έως τώρα [vid]
  2. Ήπειρος: Έπιασαν καταζητούμενο την ώρα που μετέφερε 42 κιλά χασίς! Ήπειρος: Έπιασαν καταζητούμενο την ώρα που μετέφερε 42 κιλά χασίς!
  3. Τι απαντά ο Μπαλαούρας για το βοήθημα που πήρε ως “χαμηλοσυνταξιούχος” [vid] Τι απαντά ο Μπαλαούρας για το βοήθημα που πήρε ως “χαμηλοσυνταξιούχος” [vid]