Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η ινσουλίνη καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

Η ινσουλίνη καταπολεμά το Αλτσχάιμερ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.07.2010 | 15:55
Πρώτη δημοσίευση: 16.07.2010 | 15:55

Η εισπνοή ινσουλίνης μπορεί να είναι η “απάντηση” στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσάιμερ, κυρίως στα πρώτα στάδιά της.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία η εισπνεόμενη ινσουλίνη, κυρίως στα πρώτα στάδια της νόσου, ενισχύει σημαντικά τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ασθενείς εισέπνεαν μικρή δόση ινσουλίνης δυο φορές τη μέρα. Τέσσερις μήνες μετά, τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν όχι απλά εμφάνισαν βελτίωση στη μνήμη αλλά και στη γνωσιακή λειτουργία τους. Σε άλλη ομάδα που έλαβε με τον ίδιο τρόπο μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια. Είχαν μεν βελτίωση στη λειτουργικότητα στις καθημερινές συνήθειες αλλά όχι στη γνωσιακή λειτουργία τους.

Πολλές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει πως οι ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ -που πλήττει 20 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας- εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά ινσουλίνης στον εγκέφαλο ακόμη και κατά τα πρώτα στάδια εκδήλωσης της νόσου.

Η ινσουλίνη εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα διαθέσιμα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της νόσου, ενώ μέχρι στιγμής με κανένα φάρμακο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του; Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του;
  2. Η Νανά Παλαιτσάκη μιλά για την υποτροπή στην υγεία της Η Νανά Παλαιτσάκη μιλά για την υποτροπή στην υγεία της
  3. Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας κάνει την εξεταστική μόνο για εμένα Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας κάνει την εξεταστική μόνο για εμένα
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook