Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Μερικά Σύννεφα 8 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η μορφίνη βοηθά στην εξάπλωση του καρκίνου;

Η μορφίνη βοηθά στην εξάπλωση του καρκίνου;
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.11.2009 | 13:45
Πρώτη δημοσίευση: 23.11.2009 | 13:25

 
Μια έρευνα από Αμερικανούς επιστήμονες έρχεται να προκαλέσει σάλο σε ιατρούς και ασθενείς.

 
Η μορφίνη, η οποία συχνά χορηγείται στους ασθενείς για να ανακουφίσει τους πόνους τους από μια χειρουργική επέμβαση ή από τους καρκινικούς όγκους, μπορεί στην πραγματικότητα να ενθαρρύνει και να συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα του ασθενούς.
 
Οι Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο, δήλωσαν ότι η μορφίνη, διαπιστώθηκε πως βοηθά στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.
 
Υποστηρίζουν δηλαδή ότι η μορφίνη εμφανίζεται να διευκολύνει τα καρκινικά κύτταρα να επεκταθούν σε άλλους ιστούς και έτσι να εξαπλωθούν.
 
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι έχουν βρει ένα φάρμακο που καταπολεμά αυτές τις παρενέργειες της μορφίνης. Σύμφωνα με τον δρα Σίγκλετον, το MNTX, ένα φάρμακο που είχε ανακαλυφθεί στη δεκαετία του΄80, για να καταπολεμήσει τη δυσκοιλιότητα που φέρνει η μορφίνη, φαίνεται να βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των παρενεργειών της ουσίας, χωρίς αυτή να χάνει τη βασική ιδιότητα ανακούφισης από τον πόνο. 
Πειράματα που έγιναν από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο σε ποντίκια με καρκίνο των πνευμόνων, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο εμπόδισε τη μορφίνη να βοηθήσει στην ανάπτυξη των όγκων και μείωσε κατά 90% την εξάπλωση του καρκίνου στα πειραματόζωα.
 
«Αν αυτό επιβεβαιωθεί κλινικά, τότε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε χειρουργική αναισθησία για τους ασθενείς με καρκίνο», δήλωσε ο Σίγκλετον, που πρόσθεσε ότι παράλληλα «θα μπορούσαν να αναζητηθούν δυνητικές νέες εφαρμογές γι' αυτή τη νέα τάξη φαρμάκων».
 
Όμως, όπως εκτιμούν άλλοι ειδικοί, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, πριν αποφασιστούν οποιεσδήποτε αλλαγές στην χρήση της μορφίνης για τη θεραπεία των ασθενών.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Μέρκελ: Μεγάλη προσοχή στα σημάδια του επικίνδυνου καρκινώματος που εξαπλώνεται γρήγορα [pics, vid] Μέρκελ: Μεγάλη προσοχή στα σημάδια του επικίνδυνου καρκινώματος που εξαπλώνεται γρήγορα [pics, vid]
  2. Λογισμικό Η/Υ διαγιγνώσκει τον καρκίνο από ένα δείγμα αίματος Λογισμικό Η/Υ διαγιγνώσκει τον καρκίνο από ένα δείγμα αίματος
  3. Νέα θεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού Νέα θεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook