Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 11 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η παχυσαρκία είναι… μεταδοτική;

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.05.2011 | 10:20
Πρώτη δημοσίευση: 10.05.2011 | 10:20

Κι όμως φαίνεται πως η παχυσαρκία τελικά είναι κολλητική. Τι έδειξε μια νέα μελέτη.

Όσοι έχουν πολλούς παχουλούς φίλους ή συγγενείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν και οι ίδιοι παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
 
Επιστήμονες από την Σχολή Ανθρώπινης Εξέλιξης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα πήραν συνεντεύξεις από 101 γυναίκες, καθώς και από 812 στενούς συγγενείς και φίλους τους.
 
Εξετάζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των εθελοντών, διαπίστωσαν πως όσο πιο παχύς ήταν ο κοινωνικός περίγυρος μιας γυναίκας, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι και η ίδια παχύσαρκη.
 
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι παχουλοί άνθρωποι μπορεί να επηρεάζουν με διάφορους τρόπους την σιλουέτα των φίλων και των συγγενών τους:
 
* Υποσυνείδητα: όταν κάποιος βλέπει παχουλούς ανθρώπους γύρω του, θεωρεί το βάρος τους ως φυσιολογικό και τρώει ο ίδιος καταλλήλως ώστε να αποκτήσει το ίδιο.
 
* Άμεσα: οι παχύσαρκοι μπορεί να παρακινούν τους πιο αδύνατους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο για να «δυναμώσουν» ή για να φτάσουν στο δικό τους βάρος.
 
* Έμμεσα: η παρέα με ανθρώπους που δεν γυμνάζονται, περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τρώνε ανθυγιεινά, εύκολα γίνεται συνήθεια.
 
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή δρα Ντάνιελ Χρούσκα, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε ένα συγκεκριμένο μέγεθος σώματος που έχουν οι συγγενείς και οι φίλοι μας – με τις φιλίες που βασίζονται στο φαγητό και στην αποφυγή κάθε κοπιώδους δραστηριότητας, να είναι αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν στην παχυσαρκία.
 
Παρά την κοινή πορεία προς την παχυσαρκία, η μελέτη – που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας» - αποκάλυψε επίσης ότι τα περιττά κιλά αποτελούν πηγή ντροπής.
Ίσως γι’ αυτό μία στις τέσσερις γυναίκες είπαν ότι θα προτιμούσαν να έχουν σοβαρή κατάθλιψη από το να είναι παχύσαρκες, ενώ το 14,5% είπαν ότι θα προτιμούσαν να χάσουν το φως τους από το να είναι χοντρές...
 
    Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Άθλια τουρκική προπαγάνδα - Έλληνες καρκινοπαθείς στην Τουρκία για φάρμακα! Άθλια τουρκική προπαγάνδα - Έλληνες καρκινοπαθείς στην Τουρκία για φάρμακα!
  2. «Μου είπε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης ότι θα πεθάνω από λίπος! Κόντεψα να βάλω τα κλάματα από τη στεναχώρια» «Μου είπε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης ότι θα πεθάνω από λίπος! Κόντεψα να βάλω τα κλάματα από τη στεναχώρια»
  3. Κυβέρνηση Τραμπ: Έτοιμη για συνεννόηση στη φορολογία μετά το  ναυάγιο  της υγείας Κυβέρνηση Τραμπ: Έτοιμη για συνεννόηση στη φορολογία μετά το "ναυάγιο" της υγείας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook