Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η «πράσινη» διατροφή σώζει – όχι όμως και από τον καρκίνο

Η «πράσινη» διατροφή σώζει – όχι όμως και από τον καρκίνο
Μόνο το 2,5% των καρκίνων θα μπορούσε να είχε προληφθεί μέσω της κατανάλωσης λαχανικών

 

Για δύο δεκαετίες οι ειδικοί και οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνιστούν κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα ως «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο. Τώρα όμως μια μεγάλου εύρους μελέτη δείχνει ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες μιας τέτοιας «πράσινης» διατροφής δεν είναι σημαντικές.
 
Θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή προέκυψαν ύστερα από μια από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και καρκίνου. Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς της Ιατρικής Σχολής «Ορος Σινά» στη Νέα Υόρκη μελέτησαν περί τους 500.000 Ευρωπαίους από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επί περίπου εννέα έτη. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές εξετάστηκαν στο πλαίσιο μιας σημαντικής μελέτης, της ΕΡΙC (Εuropean Ρrospective Ιnvestigation into Cancer and Νutrition), η οποία έχει δώσει κατά καιρούς πολύτιμα αποτελέσματα σχετικά με τη σύνδεση της διατροφής με τον «δολοφόνο» του παγκόσμιου πληθυσμού. Τώρα τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η γνωστή συμβουλή «πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα τον καρκίνο κάνουν πέρα» έχει περιορισμένη βαρύτητα.
 
Οπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Νational Cancer Ιnstitute», κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης 30.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνο. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε όμως ότι η κατανάλωση επιπλέον 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών καθημερινά (ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο μερίδες) μείωνε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου κατά μόλις 4%. Συνολικά οι επιστήμονες εκτίμησαν με βάση τα στοιχεία ότι η εμφάνιση μόνο του 2,5% των καρκίνων θα μπορούσε να είχε προληφθεί μέσω της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
 
Τα ποσοστά αυτά είναι πάρα πολύ μικρά αν αναλογιστεί κάποιος ότι η κρατούσα άποψη σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ανέφερε ότι η «πράσινη» διατροφή μειώνει ως και κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου.
 
Η θεωρία αυτή φαίνεται όμως τώρα να καταρρέει. Αρα τι πρέπει να κάνουμε; Να σταματήσουμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά αφού δεν προστατεύουν από τον καρκίνο; Οχι, απαντούν οι ειδικοί. Παρ΄ ότι τα τελευταία ευρήματα αποτελούν πλήγμα στα «θεμέλια» του θεωρούμενου επί χρόνια «αντικαρκινικού» τρόπου ζωής, δείχνουν επίσης ότι φρούτα και λαχανικά συνεχίζουν να μας προστατεύουν από άλλους μεγάλους «εχθρούς» της υγείας- καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.
 
Στον ίδιο ακριβώς πληθυσμό εθελοντών που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης παρατηρήθηκε 30% μείωση στη συχνότητα καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε όσους έτρωγαν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από 1,5 μερίδα ημερησίως.
 
Βέβαια παραμένει το ερώτημα σχετικά με το πώς επί τόσα έτη οι επιστήμονες έκαναν λάθος σχετικά με το μέγεθος του οφέλους από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ό,τι αφορά τον καρκίνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης Πάολο Μποφέτα άλλοι παράγοντες οι οποίοι συνδυάζονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως η μικρή κατανάλωση αλκοόλ, η αποχή από το κάπνισμα και τα υψηλά επίπεδα φυσικής άσκησης, «είναι αυτοί που τελικώς συνεισφέρουν σημαντικά στον μικρότερο κίνδυνο καρκίνου».
 
 
Αναδημοσίευση “Το Βήμα”
 
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε