Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Καλές οι ταινίες 3D αλλά προκαλούν πονοκέφαλο

Καλές οι ταινίες 3D αλλά προκαλούν πονοκέφαλο

Μπορεί να σαρώνουν τα ταμεία οι ταινίες 3D αλλά πολλοί από τους θεατές βγαίνουν από τις αίθουσες με πονοκέφαλο.

Μια 3D ταινία, είτε στον κινηματογράφο είτε στην τηλεόραση, αποτελεί μια τελείως νέα αισθητηριακή εμπειρία, κάτι που «μεταφράζεται» σε μεγαλύτερη εγκεφαλική και νοητική προσπάθεια, με πιθανή συνέπεια την εμφάνιση πονοκεφάλου, δήλωσε ο καθηγητής οφθαλμολογίας Μάικλ Ρόζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Οι οφθαλμαπάτες που δημιουργούν οι τρισδιάστατες ταινίες, διαταράσσουν τον τρόπο που τα μάτια και ο εγκέφαλος έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται, με αποτέλεσμα σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά αν έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα, να προκαλείται πονοκέφαλος.

Μάλιστα σύμφωνα με τους γιατρούς, ορισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν φυσιολογική αντίληψη του βάθους στην όρασή τους, δεν μπορούν να δουν καθόλου τρισδιάστατες ταινίες. Επίσης άνθρωποι με προβλήματα στους μυς των ματιών, με συνέπεια τα δύο μάτια τους να μην εστιάζουν στο ίδιο αντικείμενο, έχουν κι αυτοί πρόβλημα να επεξεργαστούν 3D εικόνες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν πόσο συχνοί είναι οι πονοκέφαλοι λόγω τρισδιάστατης παρακολούθησης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας RealD που παρέχει τεχνολογικό εξοπλισμό 3D σε αίθουσες κινηματογράφων, στην πραγματικότητα οι πονοκέφαλοι και η ναυτία που ένιωθαν αρκετοί θεατές ήταν η κύρια αιτία που παλαιότερα δεν είχαν εξαπλωθεί οι τρισδιάστατες ταινίες. Όμως η νέα τεχνολογία έχει πια ξεπεράσει πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Στο παρελθόν, η τεχνολογία 3D συνήθως χρησιμοποιούσε δύο προβολείς ταινιών, έναν για το αριστερό και ένα για το δεξί μάτι, ενώ τα τρισδιάστατα γυαλιά επέτρεπαν στον θεατή να βλέπει μια διαφορετική εικόνα σε κάθε μάτι του, αλλά αυτό συχνά προκαλούσε δυσφορία.

Σήμερα, ένας μοναδικός ψηφιακός προβολέας εναλλάσσει μια εικόνα από το αριστερό στο δεξί μάτι 144 φορές το δευτερόλεπτο, κάτι που έχει καλύτερο αποτέλεσμα για τον θεατή.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε