Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κάντε μασάζ και διώξτε την…κατάθλιψη

Κάντε μασάζ και διώξτε την…κατάθλιψη

 Το μασάζ θεωρείται πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τώρα νέα έρευνα έρχεται να δείξει πως βοηθάει και στην κατάθλιψη….

 

 

Η πανάρχαιη τέχνη του μασάζ συμβάλλει και στη θεραπεία μιας από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής: την κατάθλιψη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ιατρική έρευνα Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι οι χειρομαλάξεις είναι εξίσου ευεργετικές για το στρες, τις φοβίες, ακόμη και για κάποιες μορφές ψυχοπάθειας.
 
Ήταν εδώ και χρόνια γνωστό πως το θεραπευτικό μασάζ έχει την ικανότητα να ενισχύει τα συναισθήματα της ευεξίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ρίχνει τα επίπεδα κορτιζόλης κατά 30%, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, δηλαδή τους δύο νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στη μείωση της κατάθλιψης. Ένα χαλαρωτικό μασάζ, αν γίνεται από ειδικό, μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλο χημικές αλλαγές που είναι ικανές να οδηγήσουν σε συναισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
 
Ο δρ Γουέν Χσουάν Χου, από το Πανεπιστήμιο Αϊ-Σου της Ταϊβάν, αναζήτησε περιπτώσεις ασθενών με κατάθλιψη που είχαν υποβληθεί σε σειρά συνεδριών θεραπευτικού μασάζ. Κατάφερε να εντοπίσει συνολικά 786 ανθρώπους σε 17 διαφορετικές έρευνες. Σε 13 δοκιμές η θεραπεία με μασάζ συγκρίθηκε με άλλες αγωγές, όπως κινεζικά βότανα, ασκήσεις χαλάρωσης και ανάπαυση, ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις οι ειδικοί συνέκριναν την ομάδα του μασάζ με μια άλλη ομάδα ασθενών που δεν είχε λάβει θεραπευτική αγωγή.
 
Τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Αmerican Journal of Ρsychiatry», έδειξαν ότι η θεραπευτική αγωγή με μασάζ είχε δυνητικά μόνο αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
 
Οι ερευνητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ποικιλία μεθόδων για την αξιολόγηση της διάθεσης και της κατάθλιψης των συμμετασχόντων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η θεραπευτική αγωγή με μασάζενδέχεται να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι επιστήμονες σημειώνουν ωστόσο πως ενώ το μασάζ μπορεί να ελαττώσει το άγχος και την ένταση και να οδηγήσει σε συναισθηματικά οφέλη, η χρήση θεραπευτικού μασάζ σε ασθενείς με κατάθλιψη είναι « αντιφατική » και δεν υπάρχει αντίστοιχη ποιοτική επισκόπηση του αποτελέσματος της θεραπείας με μασάζ σε ασθενείς με κατάθλιψη.
 
Υποστηρίζουν ότι από την ανάλυση δεν καθίσταται σαφές το χρονικό διάστημα που απαιτείται να υποβληθεί ο ασθενής σε τακτική θεραπευτική αγωγή με μασάζ ώστε να διατηρηθούν τα οφέλη.
 
«Υπάρχουν διάφορες οδοί μέσω των οποίων το μασάζ μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με κατάθλιψη, όπως για παράδειγμα μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε χαλάρωση ή “χτίζοντας” μια συμμαχία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, προκαλώντας έτσι την έκλυση της οξυτοκίνης, της ορμόνης της εμπιστοσύνης» σημειώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
 
Παρ΄ όλα αυτά οι ερευνητές δηλώνουν ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η θεραπεία με μασάζ είναι αποτελεσματική αγωγή για την κατάθλιψη, αν και τονίζουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να καταλήξουν σε ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε