Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Μαγειρεύοντας” ζωή…

“Μαγειρεύοντας”  ζωή…

΄Ενα βήμα πρίν την τεχνική ζωή,  δημιουργήθηκε το πρώτο συνθετικό ζωντανό κύτταρο…

Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πολλά χρόνια ερευνών, κατόρθωσαν, για πρώτη φορά, να δημιουργήσουν ένα συνθετικό ζωντανό κύτταρο, ένα σημαντικό επιστημονικό ορόσημο,  που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνητή ζωή.

Οι ερευνητές,  ανέπτυξαν τεχνητά το γενετικό “λογισμικό” (γονιδίωμα) ενός βακτηρίου και στη συνέχεια το εισήγαγαν σε ένα κύτταρο. 
Δημιουργήθηκε έτσι ένα μικρόβιο με συνθετικό DNA, που δεν αποτελεί ακόμα μια πλήρως τεχνητή ζωή, αλλά ανοίγει το δρόμο γι’ αυτήν στο μέλλον.

Πρόκειται για το πρώτο αυτό-αναπαραγόμενο είδος στον πλανήτη μας, του οποίου ο πατέρας είναι ένας κομπιούτερ.
 
Το επίτευγμα των ερευνητών του Ινστιτούτου παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, χαιρετίστηκε σαν σημαντικό επιστημονικό βήμα, όμως οι επικριτές επεσήμαναν ότι η δημιουργία συνθετικών οργανισμών γεννά πολλούς κινδύνους. 

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι ο σχεδιασμός τεχνητών βακτηριακών κυττάρων θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά και καυσίμων, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απορρόφηση των “αερίων του θερμοκηπίου” και στην κλιματική αλλαγή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε