Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 12 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μεγάλη ιατρική ανακάλυψη: Η βιταμίνη Β ασπίδα κατά της Αλτσχάιμερ

Μεγάλη ιατρική ανακάλυψη: Η βιταμίνη Β ασπίδα κατά της Αλτσχάιμερ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.09.2010 | 05:28
Πρώτη δημοσίευση: 10.09.2010 | 08:28

Η καθημερινή λήψη μπορεί να μειώσει ακόμη και στο μισό τον ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου

Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης Β μπορεί να μειώσει ακόμη και στο μισό τον ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους που εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
 
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι οποίοι μελέτησαν για δύο χρόνια 168 ηλικιωμένα άτομα. Χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, με τα μέλη της μιας να λαμβάνουν κάθε μέρα βιταμίνη Β (φυλλικό οξύ, Β6 και Β12) ενώ οι άλλοι μισοί ένα εικονικό χάπι («πλασέμπο»). Οι δόσεις που έπαιρναν όσοι λάμβαναν τη βιταμίνη ήταν 300 φορές μεγαλύτερες από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη Β12, 15 φορές μεγαλύτερες για το Β6 και τέσσερις φορές μεγαλύτερες για το φυλλικό οξύ.
 
Τόσο στην αρχή της έρευνας όσο και έπειτα από δύο χρόνια γινόταν μέτρηση των εγκεφάλων των εθελοντών με μαγνητικές τομογραφίες για να παρατηρηθεί η συρρίκνωση του εγκεφάλου, που αποτελεί ένα από τα συμπτώματα που συνδέονται με την εμφάνιση της Αλτσχάιμερ και γενικότερα της άνοιας.
 
Κατά μέσον όρο, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται με ρυθμό 0,5% ετησίως μετά την ηλικία των 60 ετών. Στα άτομα με μέτρια νοητικά προβλήματα η συρρίκνωση είναι διπλάσια, ενώ στα άτομα με Αλτσχάιμερ ο ρυθμός φτάνει το 2,5% τον χρόνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα άτομα που ελάμβαναν τις υψηλές δόσεις της βιταμίνης Β η συρρίκνωση του εγκεφάλου είχε μειωθεί κατά μέσον όρο 40% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έπαιρναν το εικονικό φάρμακο ήταν μόλις 1,08%.
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη Β ίσως είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια ανακάλυψης ενός τρόπου καθυστέρησης της Αλτσχάιμερ, αλλά επισημαίνουν ότι χρειάζονται νέες και μεγαλύτερου εύρους έρευνες προτού αρχίσουν οι γιατροί να χορηγούν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β ως ασφαλή θεραπεία κατά των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η Αλτσχάιμερ.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του; Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του;
  2. Η Νανά Παλαιτσάκη μιλά για την υποτροπή στην υγεία της Η Νανά Παλαιτσάκη μιλά για την υποτροπή στην υγεία της
  3. Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας κάνει την εξεταστική μόνο για εμένα Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας κάνει την εξεταστική μόνο για εμένα
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook