Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Μεγάλο το ποσοστό των νέων στην ΕΕ που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι

Επίσης πάνω από τους μισούς ενήλικες στην ΕΕ, συγκεκριμένα ποσοστό 50,1%, είναι σήμερα υπέρβαροι.

Το προσδόκιμο ζωής έξι αυξηθεί κατά έξι χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 1980, αλλά παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης, οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι ή επιμένουν να καπνίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και επιβαρύνοντας τα εθνικά συστήματα υγείας και την οικονομία των κρατών τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Σε έκθεση για την κατάσταση υγείας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που εδρεύει στο Παρίσι, και η Κομισιόν, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια το ποσοστό των υπέρεβαρων έχει υπεριδπλασιασθεί στις περισσότερες χώρες.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι “ο ένας στους επτά Ευρωπαίους νέους, ηλικίας από 11 έως 15 ετών είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος” και στον ευρωπαϊκό νότο το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Στη Μάλτα το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών έχει φθάσει στο 29,5%, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία στο 18,8%, στην Ιταλία στο 18,3% και στην Ισπανία στο 16,7%.

“Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στα κόστη του συστήματος υγείας”, αναφέρει η έκθεση, υπό τον τίτλο “Πανόραμα της Υγείας: Ευρώπη 2010”. Οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούμενοι πρόσφατη μελέτη που συντάχθηκε στην Αγγλία αναφέρουν ότι τα συνολικά βάρη στα συστήματα υγείας, λόγω της παχυσαρκίας, θα αυξηθούν έως και κατά 70% μεταξύ 2007 και 2015.

“Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, με μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, κάποια είδη καρκίνου, αρθρίτιδες, άσθμα και να οδηγηθούν και πρόωρο θάνατο”, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Αναφορικώς με τις δαπάνες για την υγεία, στην έκθεση αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Το 2008 τα μέλη της ΕΕ δαπάνησαν περίπου το 8,3% του ΑΕΠ για την υγεία, ενώ το 1998 το ποσοστό αυτό ήταν 7,3%. Τα κόστη για την υγεία επιβαρύνονται σημαντικά λόγω των συνεπειών από το υπερβολικό βάρος που έχουν οι πολίτες της ΕΕ, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε