Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μείνετε πνευματικά ενεργοί και προστατευθείτε από την νόσο του Alzheimer

Μείνετε πνευματικά ενεργοί και προστατευθείτε από την νόσο του Alzheimer

Θέλετε να προστατευτείτε από τις αλλοιώσεις που επιφέρει ο χρόνος στις πνευματικές σας ικανότητες;

 Θέλετε να προστατευτείτε από σοβαρές ασθένειες που προσβάλλουν τον εγκέφαλο όσο η ηλικία προχωρεί όπως για παράδειγμα η νόσος Alzheimer; Ή ακόμη, μήπως, θα επιθυμούσατε η μνήμη σας και οι εγκεφαλικές σας δεξιότητες να είναι όσο πιο ισχυρές γίνεται, ακόμα και στην περίπτωση που φθάσετε σε μία προχωρημένη ηλικία, κάτι που με την εκρηκτική πρόοδο της ιατρικής είναι πολύ πιθανό;

Σίγουρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντήσει κάποιος με όχι στις ερωτήσεις αυτές. Από την άλλη, όμως πλευρά, πολλοί, ίσως σκεφθούν πως άλλο το τι θέλουμε και άλλο το τι μπορεί να επιτευχθεί, εννοώντας, βέβαια, πως οι προαναφερθέντες επιθυμίες είναι ένας στόχος που πολύ δύσκολος μπορεί να γίνει εφικτός.

Και όμως υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν ως προς το να περάσει μεν ο χρόνος, αλλά να μας αφήσει να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια ανέγγιχτη, και έτσι, να αντισταθούμε με επιτυχία στο χρόνο, αρνούμενοι να αποδεχθούμε τα αποτυπώματά του…

Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο σαν όλα τα άλλα, με τη μόνη διαφορά πως αν δεν τον χρησιμοποιούμε συνεχώς και αδιαλείπτως, και συγχρόνως δεν τον εκπαιδεύουμε, θα έρθει μία ημέρα που οι γύρω μας θα αντιληφθούν πως υπάρχει πρόβλημα, αλλά και εμείς θα αισθανθούμε πως χάσαμε κάτι μέσω του οποίου μπορούμε να ζούμε συνειδητά και όχι άβουλα, διότι οι πνευματικές μας λειτουργίες είναι αυτές που μας προσδίδουν τη συνειδητότητα. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και τις διάφορες πνευματικές δραστηριότητες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνουμε πνευματικά διαυγείς με αυτούσιες και δυνατές όλες τις πνευματικές μας δραστηριότητες, αλλά και τη μνήμη μας σε πλήρη και λειτουργία.

Πολλές επιδημιολογικες μελέτες, που αφορούσαν στην καλύτερη αντιμετώπιση της λαίλαπας του Alzheimer υποστηρίζουν τα προαναφερθέντα. Οι λιγότερο μορφωμένοι, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από νόσο του Alzheimer σε σύγκριση με αυτούς που έχουν τύχει ανωτέρας ή ανωτάτης εκπαίδευσης. Αυτοί που εγκαταλείπουν το διάβασμα, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από Alzheimer, απ’ ότι εκείνοι που δεν διαβάζουν συστηματικά. Το ίδιο και αυτοί που παραμένουν δραστήριοι, κάνουν ταξίδια και γενικά διατηρούν μία μορφή συνεχούς κοινωνικής ζωής

Το γεγονός ότι η άσκηση του εγκεφάλου ενδυναμώνει την πνευματική διαύγεια και την αντίσταση στο χρόνο, επιβεβαιώνεται και από διάφορες απεικονιστικές μελέτες όπως η μαγνητική τομογραφία. Σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον εγκέφαλο τους με διάφορους νέους τρόπους, η ροή του αίματος σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, αυξάνεται και γενικά παρατηρείται μία απεικονιστική κίνηση.

Διότι, απλά, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου ξεκινά από την παιδική ηλικία, ο εγκέφαλος είναι σε θέση, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες να αναπτύσσεται συνεχώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, με μ.ο. βάρους 1 Kg, τροφοδοτείται από ένα αχανές δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που του προσφέρουν οξυγόνο, ενέργεια και γενικά όλη την γκάμα των καυσίμων που απαιτούνται για την σωστή, συνεχή, αλλά και διαχρονική λειτουργία του.

Όσο πιο άρτιο είναι το κυκλοφορικό σύστημα του εγκεφάλου, τόσο πιο καλά ο εγκέφαλος θα είναι σε θέση να συνεχίζει την ανάπτυξή του, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία η ηλικία κάποιου. κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσθέτει διαρκώς νέες λειτουργίες που προκύπτουν από την συνεχή συσσώρευση γνώσης και εμπειρίας, αλλά κυρίως, λόγω του ότι αυτό το απίστευτο λειτουργικό κατασκεύασμα, συσσώρευσης γνώσης, εμπειρίας, δεξιοτήτων, μνήμης και δυναμικών συναισθημάτων, είναι σε θέση να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συνεχώς, χωρίς διακοπή.

Υπό μία προϋπόθεση όμως, να τον γυμνάζουμε, εκπαιδεύουμε συνεχώς, αλλά κυρίως, να μην τον αφήνουμε να τεμπελιάζει και με αυτόν τον τρόπο να αποσυντονίζεται και να χάνει τη δίψα του για νέες εμπειρίες και δεξιότητες

Κατά την νηπιακή, παιδική, αλλά και εφηβική ηλικία, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ασχολούνται με τα παιδιά τους, να τους δίνουν την απαιτούμενη σημασία, να συζητούν μαζί τους, να μεριμνούν για την συνεχή εκπαίδευση τους με κάθε τρόπο. Η συνεχής αυτή εκπαίδευση του εγκεφάλου των παιδιών, έχει καθοριστικό ρόλο για τις μελλοντικές πνευματικές ικανότητες τους. Το ίδιο, όμως, ισχύει για όλη τη ζωή, ακόμη και όταν αναφερόμαστε στα βαθιά γεράματα.

Η άσκηση του εγκεφάλου δεν πρέπει να περιορίζεται στο γνωστικό και γενικά νοητικό τομέα. Εξίσου σημαντική είναι η κοινωνική εκπαίδευση του εγκεφάλου. Αν ο άνθρωπος, όπως ήδη προαναφέραμε, παραμείνει κοινωνικά ενεργός, όλα τα υπόλοιπα, ουσιαστικά θα είναι δεδομένα. Διότι ένας κοινωνικά ενεργός υπερήλικας, με εκτενές κοινωνικό δίκτυο σχέσεων και στενών φίλων, διατηρούν σε πολύ καλύτερο βαθμό τις πνευματικές τους δεξιότητες. Το αίσθημα ότι ανήκουν σε μια ομάδα, το ότι έχουν ένα σκοπό στη ζωή, το ότι μπορούν να προσφέρουν, αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο για τη διατήρηση του εγκεφάλου σε άριστη κατάσταση. Έτσι λοιπόν όντας ενεργό μέλος της κοινωνικής ομάδας σημαίνει πως και διαβάζει για να είναι ενημερωμένος, και ταξίδια πραγματοποιεί, και ακονίζει συνεχώς και καθημερινά το μυαλό του

Όμως, χωρίς τη βοήθεια της σωματικής άσκησης που βελτιώνει όλο το κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού αλλά και την καρδία η διατήρηση των πνευματικών δραστηριοτήτων και της μνήμης δεν θα είναι εφικτά. Επίσης η καλή, υγιεινή μεσογειακή διατροφή που προσφέρει στον εγκέφαλο τα απαιτούμενα καύσιμα, όπως, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παίζει έναν εξίσου πρωτεύοντα ρόλο.

Ο κρόκος Κοζάνης, με τις κροκίνες του αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυσικά ελιξίρια της μνήμης, Επίσος το πράσινο τσάι, το ρόδι, Οι βιταμίνες C & E και το φολικό οξύ (που περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά, φασόλια, αβοκάντο, μπανάνες, φράουλες, πορτοκάλια, σπαράγγια, κλπ.) φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της μνήμης, των γνωστικών ικανοτήτων και της πνευματικής διαύγειας των ηλικιωμένων.

Εκτός, όμως, όλων των προαναφερθέντων υπάρχουν και εξετάσεις γονιδιακού προσδιορισμού που πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα, όπου μπορεί να προσδιοριστεί, με ακρίβεια, αν κάποιος έχει τη γονιδιακή προδιάθεση να εμφανίσει Alzheimer, ώστε με τις κατάλληλες οδηγίες να μην επιτραπεί ποτέ στη νόσο να εμφανιστεί. Η αντιμετώπιση του Alzheimer είναι στο χέρι μας… στο χέρι του καθε ενός από εμάς, αρκεί να το αντιμετωπίσουμε πριν μας πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής… Αν γνωρίζουμε τη γονιδιακή μας ταυτότητα, τότε τα πάντα είναι εφικτά… Ο κόσμος αλλάζει και καλό θα ήταν να μην μείνουμε πίσω…

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε