Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μετά την Ολλανδία, προϊόντα μολυσμένα με διοξίνη και στη Βρετανία

Άγνωστο παραμένει μέχρι τώρα πώς μολύνθηκαν τα λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές.

Οι αναλύσεις που έγιναν στα βρώσιμα λίπη που παράγει ο όμιλος Harles und Jentzsch, στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν της βόρειας Γερμανίας, επιβεβαίωσαν ότι είχαν μολυνθεί από διοξίνη, όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Γεωργίας του κρατιδίου.

Επτά από τα είκοσι δείγματα που αναλύθηκαν έδειξαν ότι τα επίπεδα διοξίνης ήταν ανώτερα, έως και πολύ μεγαλύτερα, από τα καθορισμένα όρια ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, τα προϊόντα που παράγει η εταιρεία δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση, υπογραμμίζει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από διοξίνη έως και 150.000 τόνοι ζωοτροφών. Περίπου 1200 φάρμες όπου εκτρέφονταν κοτόπουλα, γαλοπούλες και χοίροι — οι περισσότερες στη βόρεια Γερμανία — αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή και τις παραδόσεις προϊόντων επειδή τα ζώα είχαν καταναλώσει μολυσμένες ζωοτροφές. Ήδη έχουν εντοπιστεί μολυσμένα αβγά και οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν πού μπορεί να έγιναν παραδόσεις ή εξαγωγές τέτοιων ακατάλληλων προϊόντων.

Την Τετάρτη η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους της στην Ολλανδία ότι εξήχθησαν στη χώρα αυτή 136.000 αβγά, δηλαδή περίπου εννέα τόνοι, που προέρχονταν από γερμανικά αγροκτήματα στα οποία εντοπίστηκε διοξίνη. Ωστόσο, στην Ολλανδία μια πρώτη παρτίδα από 86.000 αβγά αναμίχθηκε με άλλα και παρήχθησαν 14 τόνοι προϊόντων τα οποία στις 12 Δεκεμβρίου εξήχθησαν στη Βρετανία. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί τις είδους προϊοντα ήταν αυτά (μαγιονέζα, γλυκά ή ακόμη και σαμπουάν). Επαφίεται στις βρετανικές αρχές να τα εντοπίσουν.

Άλλα 50.000 αβγά εξήχθησαν στην Ολλανδία στις 15 Δεκεμβρίου και αφού αναμίχθηκαν εκεί με 14 τόνους αβγών άλλης προέλευσης, χωρίστηκαν σε τρεις παρτίδες. Η μία από αυτές τις παρτίδες έχει καταψυχθεί και βρίσκεται στην Ολλανδία και αναμένεται να γίνουν αναλύσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι μολυσμένα τα προϊόντα με διοξίνη. Άγνωστο παραμένει τι έγιναν οι άλλες δύο παρτίδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε πάντως να φανεί καθησυχαστική. Ειδικοί εξήγησαν ότι εάν τα 136.000 αβγά ήταν όντως μολυσμένα, η ανάμιξή τους με άλλα αβγά θα έχει “αραιώσει” τη συγκέντρωση της διοξίνης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε