Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μια ώρα παραμένει η γρίπη στο δωμάτιο μετά το φτέρνισμα

Μια ώρα παραμένει η γρίπη στο δωμάτιο μετά το φτέρνισμα

Ακόμη και ένα και μοναδικό φτέρνισμα από ασθενή που πάσχει από γρίπη, μπορεί να μολύνει για μία ώρα την ατμόσφαιρα ενός κλειστού δωματίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κολλήσουν όσοι μπουν ακόμη και μετά την αποχώρηση του ατόμου που φτερνίστηκε.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σε περιπτώσεις χώρων συνάθροισης πολλών ανθρώπων όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή χώρων όπου συγκενρώνονται ασθενείς, όπως οι αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων και των ιατρείων.

Σε μόλις ένα κυβικό μέτρο αέρα εντοπίστηκαν, μετά από ένα φτέρνισμα, μέχρι και 16.000 μικροσωματίδια του ιού της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που μπορεί να εισπνεύσει κάποιος είναι αρκετές για να μολυνθεί.

Ενα συνηθισμένο φτέρνισμα μπορεί να εκτοξεύσει έως και 40.000 σταγονίδια σάλιου, ορισμένα από τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα ακόμη και μέχρι 100. χλμ την ώρα !

Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη στους χώρους που δεν χρησιμοποιούν κλιματισμό, διότι εκεί τα σωματίδια δεν απομακρύνονται μέσω της ανακύκλωσης του αέρα.

Οι ειδικοί έχουν ενδείξεις ότι κρυολογήματα τα οποία συνοδεύουν αρκετές φορές όσους ξεκινούν χειμερινές διακοπές, οφείλονται, μεταξύ άλλων, στα φτερνίσματα και το βήχα στις ουρές που σχηματίζουν οι ταξιδιώτες στα αεροδρόμια ή τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, περιμένοντας να παραδώσουν αποσκευές, να τσεκάρουν εισιτήρια ή να επιβιβαστούν.

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε