Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μητρικό γάλα κατά σοβαρών ασθενειών

Μητρικό γάλα κατά σοβαρών ασθενειών
Σουηδοί ερευνητές βρήκαν ότι όγκοι μειώθηκαν μερικές ημέρες μετά τη χορήγηση ορού του σε ενέσιμη μορφή

 

Θαυματουργό φάρμακο αποδεικνύεται το μητρικό γάλα και για σοβαρές ασθένειες των ενηλίκων, όπως ο καρκίνος. Ομάδα σουηδών ερευνητών ανακάλυψε ότι το μέγεθος όγκων της ουροδόχου κύστεως μειώθηκε μόλις πέντε ημέρες μετά τη χορήγηση ορού μητρικού γάλακτος σε ενέσιμη μορφή στους ασθενείς.
 
Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτενμπουργκ μελετούσε τις αντιβιοτικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος, όταν ένας ερευνητής παρατήρησε ότι καρκινικά πνευμονικά κύτταρα σε δοκιμαστικό σωλήνα πέθαναν ερχόμενα σε επαφή με το μητρικό γάλα. Αυτό τους οδήγησε στην απομόνωση μιας βασικής ουσίας, της πρωτεΐνης άλφαλακταλμπουμίνης.
 
Μεταγενέστερες δοκιμές έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα μόνο όταν έρχεται σε επαφή με οξύ και έτσι οι επιστήμονες τη συνδύασαν με ολεϊκό οξύ, δημιουργώντας έναν ορό που ονόμασαν ΗΑΜLΕΤ (human alphalactalbumin made lethal to tumour cells, «ανθρώπινη λακταλμπουμίνη γίνεται θανατηφόρα για τα καρκινικά κύτταρα»).
 
Οι έρευνες της ομάδας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Καταρίνα Σβάνμποργκ, έδειξαν ότι ο ορός επιτίθεται σε 40 είδη καρκινικών όγκων προκαλώντας κυτταρική απόπτωση, έναν φυσιολογικό μηχανισμό κυτταρικής αυτοκτονίας.
 
Περαιτέρω πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι έπειτα από επτά εβδομάδες οι όγκοι ενός εξαιρετικά επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου, του γλοιοβλαστώματος, ήταν επτά φορές μικρότεροι στα πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε ο ορός. Επιπλέον ο ΗΑΜLΕΤ, σε μορφή κρέμας, δοκιμάστηκε σε 20 εθελοντές και βρέθηκε ότι μειώνει το μέγεθος των όζων (που εμφανίζουν τις ίδιες ιδιότητες ανάπτυξης με τους όγκους) κατά 75%. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος οφείλεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον ΗΡV. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι ιδιότητες του μητρικού γάλακτος προστατεύουν τα μωρά από πολλές ασθένειες, δημιουργώντας μια ευεργετική ασπίδα και για τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.
 
Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο ιός ΗΙV, η λευχαιμία και η ηπατίτιδα, αλλά και ασθενείς με καρκίνο κάνουν χρήση μητρικού γάλακτος με την ελπίδα ότι θα επιβραδυνθεί η πρόοδος της ασθένειας
 
 
Αναδημοσίευση “Το Βήμα”
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε