Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής μας κατά 50%;

H Jeanne Louise Calment πέθανε σε ηλικία 122 ετών
H Jeanne Louise Calment πέθανε σε ηλικία 122 ετών

Αρθρο του Θοδωρή Γιάνναρου καθηγητή Πυρηνικού Βιολόγου

Πώς θα είναι ο κόσμος μας σε μερικά χρόνια από σήμερα, σε σχέση με την επιστημονική πρόοδο που θα έχει σημειωθεί; Όπως προέβλεψε αρκετά χρόνια πριν ο Iούλιος Bερν, ο άνθρωπος πολύ σύντομα θα επικρατήσει της γήρανσης, θα την νικήσει και θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 50% το σημερινό προσδόκιμο ζωής που αιωρείται μεταξύ των αριθμών 80 & 85. Aυτό τουλάχιστον προκύπτει και από τις γνώμες κορυφαίων επιστημόνων.

Aν και ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί το θαυματουργό ελιξίριο της νεότητος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 2025 με 2030 θα έχουν κατανοήσει όλους εκείνους τους κρίσιμους και  πολυσύνθετους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούν τη φθορά των κυττάρων μας, και προκαλούν τη γήρανση. O Βίλφριντ  Χάνκε, καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, προβλέπει «πως  η γενιά των υπεραιωνόβιων θα είναι τόσο υγιείς, σφριγηλοί και ενεργητικοί για την κοινωνία, όσο οι σημερινοί πενηντάρηδες. Σε ό,τι αφορά την τεκνοποίηση, προβλέπει πως η αναπαραγωγική περίοδος των γυναικών θα επεκταθεί, τουλάχιστον, κατά μια εικοσαετία ή και περισσότερο με τη βοήθεια που θα δώσει στον τομέα αυτόν η χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων.

Mέχρι το 2025, ακόμη και η πιο προηγμένη ιατρική του 20ού αιώνα θα θεωρείται πάρα πολύ ξεπερασμένη. και δεν θα υπάρχει καμία πλέον ανάγκη για τη λήψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις από νεκρούς δότες,  Aντ αυτού τα ανθρώπινα όργανα θα αναπτύσσονται σε ζώα, όπως οι χοίροι, ή σε εργαστήρια με τη μέθοδο της κλωνοποίησης.

Mια ακόμη πρόοδος πρόκειται σύντομα να σημειωθεί στη δημιουργία φαρμάκων με τα οποία θα είναι εφικτό να ξαναδημιουργηθούν ακόμα και ανθρώπινα όργανα, το οποία είτε έχουν ακρωτηριαστεί είτε έχουν παρουσιάσει μη αναστρέψιμη βλάβη.

Η γηραιότερη γυναίκα της Ιαπωνίας είναι η Ura Koyama από την Iizuka, Fukuoka, η οποία που έγινε 116 στις 30 Αυγούστου. Ο γηραιότερος άνδρας είναι ο Kohachi Shigetaka από τη, Hiroshima, που έγινε 111 στις 10 Μαίου του 2006.

Mε πληθυσμό μόλις 1.600.000 κατοίκους, η Σαρδηνία έχει σήμερα πάνω από 850 υπεραιωνόβιους κατοίκους, ένα εξωπραγματικό δεδομένο, που δεν συναντάται σε καμία άλλη χώρα. Στο παρελθόν, η συγκέντρωση υπεραιωνόβιων στο νησί είχε αποδοθεί σε σφάλματα γραφειοκρατικού τύπου, σε λάθος εγγραφές στα δημοτολόγια ή στην παράλειψη διαγραφής όσων είχαν αποδημήσει προ καιρού. Αποδείχθηκε, τελικά,  πως πρόκειται για ένα αναμφισβήτητο γεγονός και έρευνες κατέδειξαν ότι το 90% αυτών έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη μακροζωία.

Ποιος, όμως, είναι ο ρόλος που παίζει στη μακροζωία η γενετική κληρονομιά; Oι κάτοικοι του εσωτερικού της Σαρδηνίας δεν έχουν πολλές επαφές με τους υπόλοιπους και η γενετική διαφοροποίησή τους είναι μικρότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ο γενετικός παράγων δεν παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο. «Mε πολύ απλά λόγια, θα μπορούσε να λεχθεί ότι δεν γεννιέται κανείς αιωνόβιος, αλλά μάλλον γίνεται. Mε την πάροδο του χρόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενίζει, αλλά στους υπεραιωνόβιους τείνει, να βελτιώνεται κάπου μεταξύ 60 και 70 ετών, προσαρμοζόμενο διαρκώς στις περιβαλλοντικές συνθήκες».

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο;

Kαι γιατί κάποιοι λειτουργούν καλύτερα από άλλους σε προχωρημένη ηλικία; Oι πλέον προφανείς παράγοντες έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής: τι τρώνε, πόσο γυμνάζονται, πόσο κοινωνικοποιούνται, πόσο αγχώνονται. Κάποιοι επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι η γενετική προδιάθεση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. «Mια προσεγμένη διατροφή θα οδηγήσει σε μακροζωία. Για να φτάσεις, όμως τα 100 και πλέον χρειάζεσαι ειδικά γονίδια» λένε οι βιολόγοι

Oι έρευνες των επιστημόνων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μακροζωία βοηθάται και από την κληρονομικότητα. Tα παιδιά αιωνόβιων έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα σε μεγάλη ηλικία, να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ή καρδιακές παθήσεις.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα κάνουμε νέες γενετικές ανακαλύψεις, ώστε να κατανοήσουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι γερνούν διαφορετικά από άλλους. Σημαντικό όμως είναι, νέοι και ηλικιωμένοι να έχουν μια πιο αισιόδοξη οπτική των γηρατειών. Tα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει!. Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε πέρα από το φράγμα των 100 ετών!».

Υπάρχουν 4 απόψεις σχετικά με το πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος:

1)   Σε μία πρόσφατη συνάντηση κορυφαίων ακαδημαϊκών από τον τομέα της βιολογίας στο Los Angeles όλοι συμφώνησαν πως η πρόοδος στη βιολογία και στην κατανόηση της φυσιολογίας της γήρανσης ίσως μπορεί να επεκτείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής για τον άνθρωπο. Οι επόμενες γενεές θα έχουν στη διάθεσή τους τεχνικές που θα τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν τα 150 χρόνια και να φθάσουν, ίσως,  τα 200. Βέβαια σε μία τέτοια περίπτωση τα πάντα θα αλλάξουν… όλα όσα γνωρίζαμε σχετικά με το πώς να ζήσουμε μία ζωή δεν θα ισχύει… τα πάντα θα είναι διαφορετικά. Πάντως, η ερώτηση που κυριαρχεί μεταξύ των επιστημόνων που ασχολούνται με τη φυσιολογία της γήρανσης δεν είναι το αν ο συγκεκριμένος στόχος είναι επιτεύξιμος, αλλά πότε θα είναι πλέον γεγονός.

2)   Αν η φυσιολογική, έως τώρα, πορεία της ανθρώπινης γήρανσης δεν τεθεί σε σχετικό έλεγχο, τότε οι για την τάσεις θνησιμότητα που παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν μεταξύ των ετών 1985 1995 θα παραμείνουν ίδιες, και παρ όλη την επαναστατική πρόοδο της βιολογίας και της ιατρικής το μέσο προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να μειωθεί, λόγω της επανεμφάνισης λοιμωδών ασθενειών, ή της δημιουργίας νέων ανθεκτικών ιών, ή λόγω φυσικών καταστροφών που θα οφείλονται στην συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος. Σίγουρα είναι η πιο πεσιμιστική άποψη.

3) Από την Αμερικάνικη Ένωση για την Έρευνα της γήρανσης (AFAR)

4)   Είναι κουτό να πιστεύει κάποιος πως είναι δυνατόν να σταματήσει η πρόοδος που επιτυγχάνεται μέρα με την μέρα με σκοπό την  επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής των  ανθρώπων, ή ακόμα και την αθανασία, αλλά είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι μπορούν να παράγουν πειστικές αντιρρήσεις σχετικά με αυτή την προσπάθεια. Καλό λοιπόν θα ήταν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα μπορούσαμε να ζήσουμε μία τέτοια ζωή με αξιοπρέπεια και δημιουργικότητα. (prof. Harris 2000).

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Μέχρι το 2040 θα υπάρχουν 3 ειδών άνθρωποι:

    * Οι σύγχρονοι: που θα είναι δυνατότεροι, ομορφότεροι και που θα ζουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο
    * Οι φυσικοί: που θα αρνούνται τις νέες τεχνολογίες και θα σκέφτονται ίσως πιο ρομαντικά.

Και οι υπόλοιποι: που θα είναι πολύ φτωχοί για να έχουν επιλογή.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε