Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μύθοι γύρω από «διάσημες δίαιτες»

Μύθοι γύρω από «διάσημες δίαιτες»

Η βιομηχανία απώλειας βάρους βγάζει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια στις πλάτες των ανθρώπων που ψάχνουν απεγνωσμένα μια μαγική σφαίρα που θα προκαλέσει γρήγορη απώλεια βάρους.

Μύθοι και διατροφές μανίας αφθονούν, αλλά δεν οδηγούν σε αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Μόνιμη απώλεια βάρους και συντήρηση είναι δυνατή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τους μύθους γύρω από τη διατροφή και να αποφεύγετε τις παγίδες όλων αυτών των λεγόμενων “popular diets” (διάσημες δίαιτες) .

Γρήγορη απώλεια βάρους

Πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι λέγεται στην τηλεόραση και το τι γράφεται στα περιοδικά ή στο internet για συμβουλές διατροφής και απώλεια βάρους και να μην παθαίνετε εμμονές με τα κιλά σας και ζητάτε να μοιάσετε στους TV stars. Ένα πρότυπο της υγιεινής απώλειας βάρους είναι το πολύ 1 κιλό την εβδομάδα. Ταχύτερη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει επώδυνα προβλήματα υγείας.
Πολλές δίαιτες χαμηλών θερμίδων, όπως οι 800 θερμίδες ή λιγότερο την εβδομάδα, θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάτω από ιατρική παρακολούθηση, αλλιώς ρισκάρετε να αποκτήσετε αρρυθμία στην καρδιά που πολύ πιθανό να αποβεί μοιραίο για την υγεία σας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θεωρούνται υποθερμιδικές και οι δίαιτες των 1000 και 1100 θερμίδων.

Μαγικές τροφές που δίνουν αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας σέλινο ή λαχανόσουπα ή γκρέιπφρουτ ή πίνοντας παγωμένο νερό ή χυμό λεμονιού και πολλά άλλα με μαγικές ικανότητες στο «κάψιμο θερμίδων». Όντως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά στην περιεκτικότητά τους σε νερό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι προσδίδουν αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, γι’αυτό θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή καταμέτρηση θερμίδων σας, και όχι στην καθημερινή καύση θερμίδων.

Όχι φαγητό το βράδυ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουν να τρώνε μετά από τις 7 ή 8 μ.μ. ή μετά από κάποια άλλη αυθαίρετη ώρα. Η αλήθεια είναι ότι καμία προθεσμία στην ημέρα σας, βοηθά ή βλάπτει την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Το πιο σημαντικό είναι το τι τρώτε όλο το 24ώρο και όχι μόνο μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Θα πρέπει να μάθετε να τρώτε κάθε 3 ώρες, τα λεγόμενα μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης σας σταθερά για να έχετε πάντα σε κάθε γεύμα ελεγχόμενη πείνα.
Ακόμα και αν το πρόγραμμά σας και τα ωράρια σας είναι σχετικά δύσκολα, πάλι μπορεί να βρεθεί μια λύση, ώστε να μην υπερβαίνετε τις θερμίδες που σας αναλογούν ημερησίως και να μπορείτε να τις μοιράζετε με σωστό τρόπο μέσα στο 24ώρο.

Το λίπος είναι αυτό που σας παχαίνει

Το λίπος έχει χαρακτηριστεί ως η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Ναι μεν τα γραμμάρια λίπους περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, αλλά είναι όμως απαραίτητα για καλή υγεία και κορεσμό, γι’αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και σε μικρές ποσότητες. Ιδίως τα καλά λιπαρά είναι αυτά που χρειάζονται και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά.
Προσπαθήστε να πάρετε γύρω στο 30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας από τα καλά λιπαρά. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκονται στην κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το τυρί, όχι επειδή θα σας κάνει να αποκτήσετε λίπος, αλλά επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Επιμέλεια :
Κορομπίλη Χαρά
Msc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε