Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ναι στους σκύλος και όχι στις γάτες αν έχετε… αλλεργίες!

Ναι στους σκύλος και όχι στις γάτες αν έχετε… αλλεργίες!
Εάν έχετε παιδί που πάσχει από αλλεργίες και επιθυμείτε να αποκτήσετε κατοικίδιο, τότε προτιμήστε τους «αντι-αλλεργικούς» σκύλους από τις γάτες.

Αυτό σας συμβουλεύουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Ρaediatrics».
 
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι δρουν ως «ανοσοθεραπεία» ενάντια στις αλλεργίες και μπορούν να μειώσουν τα αλλεργικά συμπτώματα στα παιδιά έως και κατά τέσσερις φορές. Αντιθέτως μια γάτα κοντά σε ένα αλλεργικό παιδί επιδεινώνει σημαντικά την κατάστασή του, προκαλώντας πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι προκαλεί αυτή τη διαφορά, τα νέα ευρήματα ρίχνουν και πάλι λάδι στη φωτιά στον… προαιώνιο «καβγά» μεταξύ κατόχων σκύλων και γατών. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης εκζέματος σε αλλεργικά παιδιά και της ύπαρξης σκύλου ή γάτας εντός του σπιτιού. Οπως προέκυψε, όσα αλλεργικά στους σκύλους παιδιά ζούσαν σε σπίτι όπου υπήρχε σκύλος πριν από την ηλικία του ενός έτους αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος έως τα τέσσερα έτη τους. Στον αντίποδα, τα παιδιά που είχαν αλλεργία στις γάτες, διέτρεχαν αυξημένο κατά 13 φορές κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος εάν ζούσαν μαζί με γάτα πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους.
 
Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία σχετικά με 636 παιδιά που συμμετείχαν στη μακροχρόνια μελέτη «Cincinnati Childhood Αllergy & Αir Ρollution Study». Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάζεται η επίδραση διαφορετικών περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία του αναπνευστικού των παιδιών και στην ανάπτυξη αλλεργιών. Τα παιδιά της μελέτης θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες καθώς προέρχονταν από γονείς αλλεργικούς. Οι επιστήμονες εξέταζαν τα παιδιά για 17 διαφορετικές μορφές αλλεργίας σε ετήσια βάση από την ηλικία των 12 μηνών ως και τα τέσσερα έτη τους.
 
Οπως πάντως σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Τόλι Επστάιν τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε να ισχύουν μόνο για τα αλλεργικά παιδιά. Οσα παιδιά δεν εμφάνιζαν αλλεργία στις γάτες δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εκζέματος εάν είχαν μια γατούλα ως κατοικίδιο.
 
 
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε