Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Νέα γρίπη: αυξάνονται τα κρούσματα, προβλήματα στις εντατικές

 Στα όρια του βρίσκεται το σύστημα της εντατικής θεραπείας στη χώρα μας και σύντομα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Η αποκάλυψη ότι δεν θα φτάσουον οι μονάδες ενταντικής θεραπείας για όσους αρρωστήσουν βαριά από τη γρίπη κάνει τα πράγματα πιο εφιαλτικά.

Όπως δήλωσε στο Newsit.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης: 
“Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζουν 90 θανάτους σε ένα σύστημα σωστής νοσηλείας στις ΜΕΘ, όμως δεν υπολογίζουν σωστά, αφού λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε κρεβάτια και προσωπικό πολλοί θα είναι εκείνοι που θα ασθενήσουν βαριά, αλλά θα χάσουν την μάχη περιμένοντας σε…λίστα αναμονής! Σε όλη την χώρα υπάρχουν μόλις 400 κρεββάτια εντατικής θεραπείας. Πάνω από 150 εξοπλισμένα κρεβάτια είναι “παροπλισμένα”, δηλαδή άχρηστα εδώ και 10 χρόνια αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τα στελεχώσει! 

Μάλιστα το τραγικό όπως λέει ο κ.Αρμαγανίδης είναι άλλο. “Πέρσι το χειμώνα εξαιτίας της εποχικής γρίπης είχαμε 100% πληρότητα στις ΜΕΘ και λίστα αναμονής 30 ασθενών. Άρα καταλαβαίνετε τώρα λόγω της πανδημίας τι θα γίνει. Και μάλιστα θα κληθούμε εμείς να αποφασίσουμε ποιος θα ζήσει και ποιος όχι!”

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, Ελένη Γιαμαρέλλου περίπου δύο εκατομμύρια Έλληνες θα ασθενήσουν από τη νέα γρίπη. Σε ότι αφορά του εμβολιασμούς η κ.Γιαμαρέλλου είπε την Παρασκευή πως όλα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τυχόν παρενέργεις από το εμβόλιο. Όμως όπως είπε η ίδια δεν μπορεί να πιέσει κάποιον να το κάνει, αναφερόμενη στους γιατρούς και νοσηλευτές που σε μεγάλο ποσοστό δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

 
Σε αύξηση βρίσκεται η δραστηριότητας της νέας γρίπης στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της Γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 29,7% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν εργαστηριακά την τελευταία εβδομάδα ήταν θετικό στη νέα γρίπη, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17,3%.

Συνολικά, ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέας γρίπης στην Ελλάδα αυξήθηκε στα 2.867.

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε