Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Νέες θεραπείες καταπολεμούν επτά μορφές καρκίνου

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν οι γιατροί για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και αρκετών άλλων μορφών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μετά από έρευνα σε 2.000 γυναίκες από εννέα χώρες που έχουν καρκίνο του μαστού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία μόνο δόση ακτινοθεραπείας κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου δίνει τα ίδια αποτελέσματα με τις παρατεταμένες ακτινοθεραπείες.

Μέχρι και έξι μήνες ζωής κέρδισαν οι ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο των ωοθηκών χάρη στο φάρμακο bevacizumab που χρησιμοποιείται ήδη για άλλες μορφές καρκίνου.
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι η λύση για άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και η νόσος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και αλλού. Το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει μάλιστα το 74% όπως καταγράφηκε μετά από έρευνα σε 1.200 ασθενείς.
Ένα πειραματικό, ακόμη φάρμακο, το crizotinib, διαπιστώθηκε ότι συρρικνώνετε κατά πολύ τους όγκους σε μη καπνιστές ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο.

Σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα έρευνας σε 35 άτομα με λέμφωμα non-Ηodgkin. Η έρευνα έδειξε ότι το 49% των ασθενών εμφάνισε απόκριση στο πειραματικό φάρμακο ΡCΙ-32765. Σε δύο περιπτώσεις οι όγκοι εξαφανίστηκαν, ενώ σε 15 ακόμη άτομα οι όγκοι συρρικνώθηκαν κατά πολύ.
Το πειραματικό φάρμακο GDC-0449 που δοκιμάστηκε σε παιδιά με μυελοβλάστωμα έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα έδωσε και η νέα μέθοδος χορήγησης της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα το οποίο έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ. Το σύστημα «Ρercutaneous Ηepatic Ρerfusion» χορηγεί μεγάλες δόσεις φαρμάκου απευθείας στο ήπαρ. Η νέα μέθοδος διπλασίασε το χρόνο επιβίωσης των ασθενών χωρίς επιδείνωση του καρκίνου.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε