Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο εφιάλτης επιστρέφει; – Νέο κρούσμα τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια

Ο εφιάλτης επιστρέφει; – Νέο κρούσμα τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια

Τέταρτο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια αυτή τη φορά, αλλά οι αμερικανικές αρχές είναι καθησυχαστικές.

To αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι το νέο κρούσμα, το τέταρτο επιβεβαιωμένο, εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές για τα ασφαλή, υγιή βοοειδή των ΗΠΑ.
Το πρώτο κρούσμα στη χώρα είχε καταγραφεί το 2003.

«Το υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα στη χώρα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ESB) σε μια γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια», ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος. «Ουδέποτε η αγελάδα δεν παρουσίασε κίνδυνο για τη διατροφική αλυσίδα ή τη δημόσια υγεία. Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών δεν μεταδίδεται από το γάλα», υπογραμμίζει το υπουργείο, που έχει θέσει ήδη τους μηχανισμούς για την πρόληψη της νόσου σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος ανέρχονται σε 353 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτερες αγορές.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι διαθέτουν 90,8 εκατομμύρια κεφάλια βοοειδών, τα οποία αποτελούν κεφαλαιώδες μέρος της οικονομικής δραστηριότητας ορισμένων Πολιτειών όπως το Τέξας, η Νεμπράσκα, το Κάνσας και η Καλιφόρνια.

Ήδη, το υπουργείο Γεωργίας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις εισαγωγές βοοειδών από τις ΗΠΑ, ούτε να αυξήσει τους ελέγχους στις εισαγωγές, ενώ έκανε γνωστό ότι δεν υπήρξαν εισαγωγές βοείου κρέατος στο Μεξικό από εκεί όπου το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εντόπισε το κρούσμα της νόσου.

Οι ΗΠΑ συνήθως εξάγουν περισσότερο βόειο κρέας στο Μεξικό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, στέλνοντας 227 εκατομμύρια κιλά το 2010 αξίας περίπου 670 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Την ίδια ώρα στη Νότια Κορέα αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να τεθεί σε καραντίνα το εισαγόμενο αμερικανικό βοδινό κρέας, μια ενέργεια που ενδεχομένως οδηγήσει στη διακοπή των εισαγωγών.
Η χώρα δεν προτίθεται να επιβάλει απαγόρευση του αμερικανικού βόειου κρέατος, παρότι οι Κορεάτες κρεατέμποροι στρέφονται προς την αναστολή των πωλήσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταλλαγμένες αγελάδες θα παράγουν … ανθρώπινο γάλα!

Μειώνεται ο πληθυσμός αλλά και η γονιμότητα των αγελάδων!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε