Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ο γάμος, λένε τώρα, κάνει καλό στην υγεία

Eγινε έρευνα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες και το συμπέρασμα είναι οτι οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Όσο περισσότερο διαρκεί ο γάμος και όσο πιο ευτυχισμένος είναι, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη.

Ο δρ. Τζον Γκάλαχερ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία λέει ότι «οι παντρεμένοι διατρέφονται καλύτερα, έχουν περισσότερους φίλους και λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο British Medical Journal, οι παντρεμένοι έχουν 10-15% λιγότετερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, «οι παντρεμένοι έχουν 63% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από καρκίνο, σε αντίθεση με το 45% των χωρισμένων». Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «το στρες, που εμφανίζεται στα άτομα, που αποφασίζουν να χωρίσουν ευθύνεται κατά πολύ για τα μειωμένα ποσοστά επιβίωσης».

Φαίνεται ότι ο γάμος κάνει καλό και στη μνήμη. Επιστήμονες από το Ιδρυμα Καρολίνσκα στη Σουηδία παρακολούθησαν επί 21 χρόνια 2.000 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ήταν 50 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια με το πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με όσους ζούσαν μόνοι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατάθλιψη, το χρόνιο στρες και η κατάχρηση αλκοόλ είναι λιγότερο συχνά στους παντρεμένους σε σύγκριση με τους χωρισμένους, τους διαζευγμένους και τους χήρους.

«Οι παντρεμένοι ταλαιπωρούνται λιγότερο συχνά από πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και στρες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, καπνίζουν και πίνουν λιγότερο σε σχέση με τους ελεύθερους», σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Εικάζεται ότι αυτές οι διαφορές οφείλονται στο ότι οι παντρεμένοι απολαμβάνουν περισσότερα πλεονεκτήματα, όσον αφορά την κοινωνική τους ζωή (μεγάλο δίκτυο φίλων και γνωστών), τα οικονομικά τους (δύο μισθοί ή εισοδήματα) και την δυνατότητα να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος συσχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό για προβλήματα υγείας, και ταυτόχρονα με συχνότερες προληπτικές εξετάσεις. «Οι παντρεμένοι νοσηλεύονται λιγότερες ημέρες σε σύγκριση με τους ανύπανδρους», σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Πενσυλβάνια.

Επιπλέον, φαίνεται ότι στο πλαίσιο ενός αρμονικού γάμου «στοιχίζουν» έως και 50% λιγότερο στο σύστημα Υγείας, συγκριτικά με τους χήρους, αλλά και με όσους δεν είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε