Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο καρκίνος του πνεύμονα πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως!

Ο καρκίνος του πνεύμονα πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2010 | 16:09
Πρώτη δημοσίευση: 02.12.2010 | 16:09

Συγκλονίζουν τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι πλούσιοι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν γιατί έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε θεραπεία!

Τουλάχιστον 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν το 2010 τη ζωή τους «χτυπημένοι» από τον καρκίνο του πνεύμονα. Και οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Το 2020 ο αριθμός των νέων περιστατικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατ.

Παρά την πρόοδο της επιστήμης η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλό δείκτη επιβίωσης, καθώς λιγότερο από 15 % των ασθενών ζουν πέραν της πενταετίας.

Αιτία γι' αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι το 74-85% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, επισήμανε ο καθηγητής Ογκολογίας-Παθολογίας, Κ. Συρίγος, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο Δεκέμβριος.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν μία νέα ιστοσελίδα www.ionkology,gr στην οποία μπορεί να ενημερώνεται το κοινό αλλά και οι ασθενείς με στόχο να έχουν ακριβείς πληροφορίες για τη νόσο αλλά και να υποστηρίζονται ψυχολογικά.

Ο Κ. Σουλιώτης, πρόεδρος του ΟΠΑΔ, ο οποίος παρουσίασε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται συχνότερα στις πλουσιότερες χώρες. Όμως, οι εύποροι ασθενείς πεθαίνουν λιγότερο κατά 7 με 8% σε σχέση με τους φτωχούς καθώς δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία.

Επίσης, έκανε λόγο για ανισότητα στην έγκριση και χορήγηση των νέων φαρμάκων και τόνισε ότι η χώρα μας είναι υποεξοπλισμένη και υπάρχει ανισομερής γεωγραφική κατανομή των ασθενών, καθώς το 45% απ' αυτούς αντιμετωπίζονται στην Αθήνα.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Εσείς, τι απαντάτε στο “τι κάνεις;” – Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι… Εσείς, τι απαντάτε στο “τι κάνεις;” – Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι…
  2. Καρκίνος του εγκεφάλου και καρκίνος των ωοθηκών: Τι ανακαλύφθηκε για τις γονιδιακές μεταλλάξεις Καρκίνος του εγκεφάλου και καρκίνος των ωοθηκών: Τι ανακαλύφθηκε για τις γονιδιακές μεταλλάξεις
  3. Άθλια τουρκική προπαγάνδα - Έλληνες καρκινοπαθείς στην Τουρκία για φάρμακα! Άθλια τουρκική προπαγάνδα - Έλληνες καρκινοπαθείς στην Τουρκία για φάρμακα!