Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο λόγος που γερνάμε πιο γρήγορα

Ο λόγος που γερνάμε πιο γρήγορα
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2010 | 11:39
Πρώτη δημοσίευση: 08.02.2010 | 11:39

Ο... εχθρός βρίσκεται στα γονίδια του ανθρώπου, κάποιοι είναι πιο άτυχοι και γερνάνε πιο γρήγορα από άλλους.

Βρετανοί και Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, για πρώτη φορά, ανακάλυψαν ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση των ανθρώπων.

Κάποιοι άνθρωποι δηλαδή είναι... προγραμματισμένοι να γερνάνε πιο γρήγορα. Είναι, λένε οι επιστήμονες, μια ανακάλυψη που ίσως οδηγήσει σε ειδικά τεστ που θα δείχνουν ποιοι έχουν αυτή την... κληρονομιά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 500.000 γενετικές παραλλαγές σε όλο το ανθρώπινο γονιδίωμα και εντόπισαν εκείνες που σχετίζονται με το "βιολογικό ρολόι".

Υπάρχουν δύο είδη γήρανσης: η χρονολογική ή ηλικιακή, δηλαδήπόσα χρόνια ζωής έχουν περάσει από τη γέννηση και η βιολογική, με βάση την οποία τα κύτταρα μερικών ανθρώπων μπορεί να είναι πιο γερασμένα ή πιο νεαρά σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σε μερικούς ανθρώπους το βιολογικό τους "ρολόι" κυλάει ταχύτερα, κάτι που πιθανώς τούς κάνει πιο ευάλωτους σε παθήσεις που σχετίζονται με την μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν (και σωματικά ίσως είναι κιόλας) 4 με 6 χρόνια πιο μεγάλη από την ηλικία τους.

Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι που έχουν την προδιάθεση να γερνάνε πιο γρήγορα επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από το κάπνισμα, την έλλειψη άσκησης ή την παχυσαρκία.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο