Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν το ίδιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση!

Θα επηρεάσει τις αποδόσεις των αθλητών η ατμοσφαιρική ρύπανση του Λονδίνου; Το θέμα είχε προβληματίσει και τους διοργανωτές των Ολυμπιακών σε Αθήνα και Πεκίνο.

Με την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου να έχει αρχίσει, ένα θέμα που προβλημάτισε διοργανωτές και αθλητές σε Αθήνα και Πεκίνο, απασχολεί τώρα τους Βρετανούς αρμοδίους. Ο λόγος για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη βρετανική πρωτεύουσα: επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την επίδοση των αθλητών στερώντας από κάποιους μετάλλια ή ακόμη και να τους προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και για τους οικοδεσπότες, οι οποίοι είναι… πρωταθλητές Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και ίσως κληθούν από την Κομισιόν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι ο κίνδυνος «θερμοκρασιακής αναστροφής», ενός φαινομένου που εκδηλώνεται υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και κατά το οποίο ρύποι εγκλωβίζονται σε στρώμα θερμού αέρα κοντά στο έδαφος. Τότε, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να αυξηθούν τόσο που να απειλήσουν την απόδοση, αλλά και την υγεία των αθλητών.

Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία παραδέχθηκε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο της Βρετανικής Ένωσης Πνευμονολογίας, «σε μια περίοδο θερμοκρασιακής αναστροφής με υψηλή ατμοσφαιρική πίεση, είναι πιθανό να δούμε υψηλά επίπεδα όζοντος και διοξειδίου του αζώτου, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν βήχα, δύσπνοια και άλλα προβλήματα».

Μακροπρόθεσμα μέτρα

Το 2008, οι αρχές του Πεκίνου ανέλαβαν – με τεράστιο κόστος- δραστικά μέτρα, μεταξύ άλλων απαγορεύοντας την κυκλοφορία των μισών οχημάτων στην πόλη και κλείνοντας μεγάλα εργοστάσια. Το Λονδίνο δεν φαίνεται να προσανατολίζεται στη λήψη αντίστοιχων μέτρων.

«Εάν φανούμε άτυχοι, θα δούμε αρνητικά δημοσιεύματα για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού μας αέρα», λέει ο καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο King’s College Φρανκ Κέλι. «Αθλητές όπως μαραθωνοδρόμοι και ποδηλάτες πρέπει να εισπνέουν πολύ δυνατά και σε μια μέρα με πολλή ρύπανση, θα εισπνεύσουν μεγάλη ποσότητα ρύπων», προειδοποιεί σημειώνοντας ότι κάποιοι μπορεί να χρειαστούν ακόμη και φάρμακα, π.χ. σε περιπτώσεις άσθματος. «Μερικοί αθλητές δεν θα αποδώσουν όσο καλά ήλπιζαν και μπορεί να νιώθουν αδιάθετοι για μέρες».

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στην πόλη του, ο δήμαρχος του Λονδίνου παρουσίασε πέρυσι τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, τα οποία ωστόσο αποσκοπούν σε μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Στα μέτρα με πιο άμεση εφαρμογή περιλαμβάνεται ο αμφιλεγόμενος ψεκασμός με χημικά για να κατακάθεται η σκόνη…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε