Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι φράουλες ρίχνουν την χοληστερόλη

Οι φράουλες ρίχνουν την  χοληστερόλη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 27.09.2010 | 08:27
Πρώτη δημοσίευση: 27.09.2010 | 08:27

Λίγες φράουλες την ημέρα μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο. Με τον όρο αυτό περιγράφεται το να έχει κανείς ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:
 
1) Κοιλιακή παχυσαρκία. Η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους άνδρες ή 88 εκατοστά για τις γυναίκες.
 
2) Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η «μεγάλη» (συστολική) πίεση είναι μεγαλύτερη από 130 mmHg και η «μικρή» (διαστολική) πίεση μεγαλύτερη από 85 mmHg.
 
3) Αυξημένα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι υψηλότερα από 150 mg/dL, όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός.
 
4) Χαμηλά επίπεδα «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης. Τα επίπεδα της ΗDL είναι μικρότερα από 40 mg/dL για τους άνδρες ή μικρότερα από 50 mg/dL για τις γυναίκες.
 
5) Αυξημένο σάκχαρο αίματος. Τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλότερα από 100 mg/dL, όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός.
 
Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, οι εθελοντές έπιναν καθημερινά τέσσερα φλιτζάνια από ένα ρόφημα που περιείχε 50 γραμμάρια κατεψυγμένες φράουλες και νερό ή έτρωγαν τρία φλιτζάνια φρέσκιες φράουλες.
 
Έπειτα από δύο μήνες, η χοληστερόλη τους είχε μειωθεί κατά 10%, ενώ σχεδόν διπλάσια ήταν η μείωση σε μία ουσία (λέγεται VCAM-1) που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.
 
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη από τις φράουλες οφείλονται στο ελλαγικό οξύ που περιέχουν – μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο