Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οι νέοι τρομάζουν με “ER”, “Dr House” και “Grey’s Anatomy”!

Είναι δυνατόν κάποιος να τρομάζει όταν βλέπει τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Dr. House», «ER» και «Grey’s Anatomy»; Κι όμως ναι. Γιατί;

Γιατί κάνουν πολλούς θεατές να φοβούνται ότι θα πάθουν κάτι σπάνιο και ιδιαίτερα επικίνδυνο.
 
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άϊλαντ, μεταξύ 274 φοιτητών, ηλικίας 18 έως 31 ετών.
 
Όπως έδειξε, όσοι νέοι παρακολουθούσαν συστηματικά τις σειρές αυτές, πίστευαν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να πέσουν θύματα διαφόρων, συνήθως σπάνιων, νοσημάτων – και ότι αν τα εκδηλώσουν, θα αρρωστήσουν πολύ βαριά.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γινγιάο Γε, παραδέχονται ότι οι τηλεοπτικές σειρές με ιατρικό περιεχόμενο έχουν την δυναμική να αυξήσουν την ενημέρωση για τα ζητήματα υγείας. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως συχνά-πυκνά δεν ασχολούνται με συνηθισμένα προβλήματα υγείας, αλλά με ό,τι σπανιότερο υπάρχει στην ιατρική βιβλιογραφία.
 
Ως φαίνεται, όμως, πολύς κόσμος αγχώνεται απ’ ό,τι βλέπει και τελικά αρχίζει να φοβάται για τη ζωή του.
 
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους, στην επιθεώρηση «Mass Communication & Society», οι φοιτητές δεν ήξεραν τον σκοπό της μελέτης, ενώ όλοι ήταν υγιείς και γεμάτοι ζωντάνια.
 
«Εάν οι νέοι που αισθάνονται ότι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους επηρεάζονται τόσο αρνητικά απ’ ό,τι βλέπουν, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι θα επηρεάζονται ακόμα χειρότερα», λέει η δρ Γε. «Αυτό είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει, διότι σαν να μην έφταναν τα αληθινά μας προβλήματα, αποκτούμε και φανταστικά».
 
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η τηλεόραση έχει τη δύναμη να αυξήσει το αίσθημα του ανικανοποίητου που νιώθουν πολλοί από τη ζωή τους, καθώς και την δυστυχία που αισθάνονται.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε