Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής υγείας της Γαλλίας για το σκάνδαλο του φαρμάκου Mediator

Ο Ζαν Μαριμπέρ
Οι υποψίες ότι το φάρμακο Mediator ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και ότι η εταιρεία γνώριζε αλλά δεν το είχε αποσύρει οδήγησαν σε παραίτηση τον Ζαν Μαριμπέρ.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να απαγορεύσει την κυκλοφορία ενός φαρμάκου για τον έλεγχο του βάρους, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων.
 
Ο Ζαν Μαριμπέρ υπογραμμίζει σε επιστολή του, στην οποία εξηγεί την απόφασή του να παραιτηθεί, ότι αιτία της “άνευ προηγουμένου κρίσης” που έχει ξεσπάσει είναι ένα φάρμακο το οποίο πωλείτο σε διαβητικούς και ανθρώπους που έκαναν δίαιτα για περισσότερα από 30 χρόνια προτού αποσυρθεί από την αγορά το 2009.
 
Το σκάνδαλο έχει ξεσπάσει σχετικά με το φάρμακο Mediator της γαλλικής εταιρείας Servier, το οποίο έχει πωληθεί σε έως και 5 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ του 1976 και του Νοεμβρίου του 2009, όταν δόθηκε εντολή για την απόσυρσή του από την αγορά, μερικά χρόνια μετά την απόσυρσή του από την αγορά στην Ισπανία και την Ιταλία.
 
Κρατική επιτροπή επιθεωρητών αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση στην κυβέρνηση για το φάρμακο αυτό το Σάββατο, ενώ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει δεσμευτεί ότι θα επιζητήσει τη “μεγαλύτερη διαφάνεια” στην υπόθεση αυτή.
 
Την ίδια ώρα οι ενώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα του φαρμάκου αυτού έχουν ήδη αρχίσει να καταθέτουν μηνύσεις.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε