Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Παρενέργειες από τα φάρμακα για το στομάχι

Παρενέργειες από τα φάρμακα για το στομάχι
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.05.2010 | 09:30
Πρώτη δημοσίευση: 12.05.2010 | 08:35

Προσοχή στην χρήση αντιόξινων φαρμάκων που συνήθως χρησιμοποιούνται για ενοχλήσεις στο στομάχι. Προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.

 
Ορισμένα δημοφιλή αντιόξινα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του έλκους αλλά και για τη δυσπεψία φαίνεται ότι συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων στις ηλικιωμένες γυναίκες, καθώς και με την εμφάνιση λοίμωξης που προκαλεί διάρροια, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of Ιnternal Μedicine».
 
Φάρμακα όπως η εσομεπραζόλη, η παντοπραζόλη και η λανσοπραζόλη ανήκουν στην οικογένεια των αναστολέων αντλίας πρωτονίων. Πρόκειται για μια οικογένεια φαρμάκων που έχει λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση του έλκους, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της οισοφαγίτιδας. Ωστόσο οι συγκεκριμένες θεραπείες χορηγούνται επίσης από αρκετούς γιατρούς για τις καούρες και τη δυσπεψία σε άτομα που δεν έχουν έλκος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κάτι που δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους, όπως επισημαίνει ο Μίτσελ Κατζ, διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο. Σε συνοδευτικό άρθρο των μελετών ο δρ Κατζ τονίζει ότι σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία το 53%-69% αυτών των φαρμάκων λαμβάνεται για ακατάλληλους λόγους.
 
Το πρόβλημα είναι όμως ότι πρόκειται για φάρμακα που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με τον δρα Κατζ. Η μία από τις δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο «Αrchives of Ιnternal Μedicine» έδειξε ότι ηλικιωμένες γυναίκες που ακολουθούσαν τέτοιες θεραπείες αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 25% κίνδυνο καταγμάτων. Από τη δεύτερη μελέτη προέκυψε ότι ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα καθημερινά παρουσίαζαν 74% περισσότερες λοιμώξεις με το βακτήριο Clostridium difficile, το οποίο προκαλεί σοβαρή διάρροια.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Εσείς, τι απαντάτε στο “τι κάνεις;” – Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι… Εσείς, τι απαντάτε στο “τι κάνεις;” – Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι…
  2. Γροθιά στο στομάχι από τους εργαζόμενους στο Mega! (Πικρό) χιούμορ για Όσκαρ [vid] Γροθιά στο στομάχι από τους εργαζόμενους στο Mega! (Πικρό) χιούμορ για Όσκαρ [vid]
  3. Άθλια τουρκική προπαγάνδα - Έλληνες καρκινοπαθείς στην Τουρκία για φάρμακα! Άθλια τουρκική προπαγάνδα - Έλληνες καρκινοπαθείς στην Τουρκία για φάρμακα!