Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πείτε όχι στα αναψυκτικά με ζάχαρη

Πείτε όχι στα αναψυκτικά με ζάχαρη
Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Η μείωση της κατανάλωσης, ασπίδα κατά εγκεφαλικών και καρδιοπαθειών

 

Η κατανάλωση δύο λιγότερων αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό κατά 8% και από στεφανιαία καρδιοπάθεια κατά 5%, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
 
Τα ποτά και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, ωστόσο ως σήμερα παρέμενε ασαφής η επίδρασή τους στην αρτηριακή πίεση. Τώρα η νέα μελέτη, η οποία ανήκει σε ειδικούς του Κέντρου Επιστημών Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation», δείχνει ότι η μείωση της κατανάλωσης τέτοιου είδους ποτών μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν 810 ενηλίκους, 25-79 ετών. Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονταν σε στάδιο προ-υπέρτασης (οι μετρήσεις τους ήταν μεταξύ των 120/80 και 139/89 mm Ηg- χιλιοστών στήλης υδραργύρου), ενώ οι υπόλοιποι σε πρώτο στάδιο υπέρτασης (μετρήσεις μεταξύ 140/90 mm Ηg και 159/99 mm Ηg).
 
Επί 18 μήνες οι ειδικοί παρακολουθούσαν την απώλεια βάρους, τα επίπεδα άσκησης αλλά και τη διατροφή των εθελοντών σε ό,τι αφορούσε τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης τους.
 
Στην αρχή της μελέτης κάθε εθελοντής έπινε περίπου ένα ποτήρι των 300 ml αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα. Στο τέλος της μελέτης ο καθένας έπινε μισό ποτήρι αναψυκτικό. Όπως προέκυψε, 18 μήνες μετά την αρχή της μελέτης παρουσιάστηκε σημαντική μείωση τόσο στη διαστολική όσο και στη συστολική πίεση των εθελοντών. 

Ανάλυση των στοιχείων έδειξε συγκεκριμένα ότι μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικού κατά μία μερίδα ημερησίως μεταφραζόταν σε μείωση κατά 1,8 mm Ηg στη συστολική πίεση και κατά 1,1 mm Ηg στη διαστολική σε διάστημα 18 μηνών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Λιβέι Τσεν, «εκτιμάται ότι μείωση στη συστολική πίεση της τάξεως των 3 mm Ηg μπορεί να ελαττώσει τη θνησιμότητα από εγκεφαλικά κατά 8% και τη θνησιμότητα εξαιτίας στεφανιαίας καρδιοπάθειας κατά 5%. 

Τέτοιες μειώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν μειωνόταν η κατανάλωση αναψυκτικών κατά δύο μερίδες την ημέρα».

 
Ο δρ Τσεν προσέθεσε ότι, παρ΄ ότι η μελέτη του διεξήχθη κυρίως σε υπέρβαρα άτομα, τα οποία εμφάνιζαν ήδη υπέρταση, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να ωφελήσει τους πάντες. Προκειμένου να ανακαλύψουν αν όντως αυτό συμβαίνει, οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να προχωρήσουν σε μελέτη ατόμων που δεν παρουσιάζουν υπέρταση.
 
Αναδημοσίευση “Το Βήμα”
 
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε