Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 12 Αθήνα Αναλυτικά

Πετάμε τα μισά απο τα τρόφιμα που παράγονται

Πετάμε τα μισά απο τα τρόφιμα που παράγονται
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2013 | 20:42
Πρώτη δημοσίευση: 10.01.2013 | 20:40

Τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται ετησίως στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια, δηλαδή από 1,2 ως 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

"Ποσοστό μεταξύ του 30 και του 50%" από τους 4 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο "δεν φτάνει ποτέ στο ανθρώπινο στομάχι", εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης αυτής του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών (IMeche).

Η έκθεση αυτή με τίτλο "Global Food: Waste Not, Want Not" καταγγέλλει "την μη προσαρμογή των υποδομών και των συστημάτων αποθήκευσης" και "τις πολύ αυστηρές περιοριστικές ημερομηνίες πώλησης".

Οι συντάκτες της έκθεσης επικρίνουν επίσης την συμπεριφορά των καταναλωτών, αναφερόμενοι κυρίως στις προσφορές "στο ένα δώρο το δεύτερο" ή στην αξίωση "για αισθητική τελειότητα" του προϊόντος στα μάτια των αγοραστών.
Επισημαίνουν ότι κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ "έως και τα μισά από τα τρόφιμα που αγοράζονται πετιούνται από τον ίδιο τον καταναλωτή".

Αυτή η καθαρή απώλεια δεν περιορίζεται στα απορρίμματα που προέρχονται από τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται, προσθέτουν στην έκθεσή τους, καθώς η σπατάλη είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα της διατροφικής αλυσίδας: "550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού" σπαταλώνται μάταια για να απομακρυνθούν αυτά τα χαμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον δρ. Τιμ Φοξ του IMeche, "είναι συγκλονιστική η ποσότητα των τροφίμων που πάει χαμένη στον κόσμο. Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαίτερα αυτούς που πεινάνε".

Μεταξύ του 2010 και του 2012, 860 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

"Είναι επίσης μια άχρηστη σπατάλη όσον αφορά τις εκτάσεις γης, το νερό και τους ενεργειακούς πόρους, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και την διανομή των τροφίμων αυτών", σημείωσε ο δρ. Φοξ.

Οι ειδικοί εισηγούνται στην έκθεσή τους την βελτίωση "των μεθόδων και των υποδομών με μια ταυτόχρονη αλλαγή στην αντίληψη του καταναλωτή", το οποίο θα επέτρεπε την προσφορά "60 ως 100% περισσότερης τροφής" χωρίς να αυξηθεί η παραγωγή, αποδεσμεύοντας ταυτοχρόνως εκτάσεις και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Το 2075 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9,9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δηλαδή θα υπάρχουν στον κόσμο περίπου 2,9 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι να τραφούν απ' ό,τι σήμερα.


Διαβάστε

Σχολικό κίνημα συγκέντρωσε τρόφιμα για 3.500 άπορους




   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Σοκ! Αυξήσεις σε ρεύμα και τρόφιμα – 14% ο ΦΠΑ! Σοκ! Αυξήσεις σε ρεύμα και τρόφιμα – 14% ο ΦΠΑ!
  2. Ζάκυνθος: Επεισόδια για τα σκουπίδια μεταξύ κατοίκων και δημοτικών συμβούλων! [pics] Ζάκυνθος: Επεισόδια για τα σκουπίδια μεταξύ κατοίκων και δημοτικών συμβούλων! [pics]
  3. Θεσσαλονίκη: Οι οδηγοί ξεσάλωσαν - Τα επικά παρκαρίσματα σε δρόμους της πόλης [pics] Θεσσαλονίκη: Οι οδηγοί ξεσάλωσαν - Τα επικά παρκαρίσματα σε δρόμους της πόλης [pics]
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook