Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πιο μεταδοτικός ο Η1Ν1 από ότι η εποχική γρίπη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της Ιατρικής είναι γιατί σε μια επιδημία μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά και πεθαίνουν ενώ….

 

άλλοι παραμένουν αλώβητοι. Στην πανδημία της νέας γρίπης που προκαλεί ο ιός Η1Ν1, γιατροί και επιστήμονες επικαλούνται… “υποκείμενα προβλήματα”. 

Οι λέξεις αυτείς είναι πλέον σε κάθε ρεπορτάζ που αφορά τον θάνατο κάποιου συνανθρώπου μας από τη νέα γρίπη. Αυτό σημαίνει παράλληλα ιατρικά προβλήματα όπως διαβήτη και πνευμονικές νόσους. Όμως αυτά είναι ένα μικρό μέρος του μυστηρίου που κάνει αυτή τη γρίπη να είναι τόσο ήπια για μερικούς και τόσο σοβαρή για άλλους.

 
Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές των τελευταίων εβδομάδων πολλοί από τους ανθρώπους που ασθένησαν βαριά από τον Η1Ν1 είχαν πράγματι τα ίδια υποκείμενα προβλήματα με αυτούς που συχνά προσβάλλονται από σοβαρή εποχική γρίπη. Ωστόσο, οι αναφορές αυτές επισήμαιναν μερικές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους ιούς.
 
Πρώτον, επιβεβαιώθηκε η πρώτη εντύπωση πολλών κλινικών: η εποχική γρίπη είναι συνήθως σοβαρότερη για τους ηλικιωμένους. Ο Η1Ν1 πλήττει σοβαρά τα παιδιά και τους νεαρούς ενηλίκους. Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πως ο Η1Ν1 μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικός από την εποχική γρίπη, καθώς προσβάλλει το 22% ώς 33% των ανθρώπων, σε σύγκριση με το 5% ώς 15% που προσβάλλει η εποχική γρίπη.
 
Επιδημιολόγοι διαπίστωσαν επίσης απροσδόκητους συσχετισμούς ανάμεσα στη σοβαρή γρίπη από τον Η1Ν1 και σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα.
 
Επίσης στις ΗΠΑ πάνω από το 25% του συνόλου αυτών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν είχε κάποιο σημαντικό υποκείμενο πρόβλημα. Σύμφωνα με μια έκθεση των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) τον Σεπτέμβριο, 12 από τα 36 παιδιά που είχαν πεθάνει ως τις αρχές Αυγούστου στις ΗΠΑ φαίνεται ότι ήταν υγιή πριν προσβληθούν από τη γρίπη.
 
 
Και ενώ η επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν όλα αυτά στην χώρα μας μέσα σε ένα 24ωρο, άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη.
 
Οι λοιμωξιολόγοι διαπιστώνοντας πως τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, κάνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο. 
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος για να διαπιστωθεί εάν είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. 

Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «έχοντας έρθει σε επαφή με ιδιώτες γιατρούς σχετικά με το πανδημικό εμβόλιο διαπιστώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του, τα συστατικά αυτού, τη διαδικασία δοκιμής του πριν από την παραγωγή του, τους ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις παρενέργειες που θα έχει τις οποίες χαρακτηρίζουν σοβαρές έως επικίνδυνες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λάρισα: κλείνουν 35 σχολεία και τμήματα
Θα κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία
Οδηγίες υπουργείου για το κλείσιμο των σχολείων
Σχολική εκδρομή με χαρτί γιατρού
1234 σχολεία και τμήματα έβαλαν “λουκέτο” στην Αθήνα
ΠΟΥ:1000 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα

 

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε