Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πλύντε τα χέρια σας μετά από μια κακή πράξη – Διώχνει τις ενοχές!

Πλύντε τα χέρια σας μετά από μια κακή πράξη – Διώχνει τις ενοχές!

Εγινε και γι’ αυτό έρευνα από αμερικανούς επιστήμονες. Ετσι όταν κάποιος μετά από μια κακή ή ανήθικη πράξη

πλύνει τα χέρια του έχει λιγότερες ενοχές. Θα μπορούσε να ονομαστεί και το Σύνδρομο του Πόντιου Πιλάτου.

Η ψυχολογική επίπτωση που έχει το πλύσιμο των χεριών μελετήθηκε επιστημονικά για πρώτη φορά το 2006.
Τότε η έρευνα αποκάλυπτε οτι η καθαριότητα, γενικότερα, φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δείχνει ότι ένα καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει όχι μόνο τις αμαρτίες παλαιότερες πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές του τύπου «έκανα καλά που διάλεξα το Παρίσι αντί για το Λονδίνο για τις διακοπές μου;» ή «μήπως δεν έπρεπε να αγοράσω αυτή την BMW αλλά την Mercedes;».

Τα πειράματα έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από αμφιβολίες μετά από κάποια απόφασή τους, φαινόμενο που ονομάζεται επιστημονικά «γνωσιακή δυσαρμονία».
Όταν όμως πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά, το συναίσθημα αυτό υποχωρεί αισθητά ή και εξαφανίζεται, αν και δεν είναι σαφές πόση διάρκεια έχει η επίδραση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους καλά πριν από μια σημαντική απόφαση, νιώθουν πιο ελεύθεροι στη επιλογή τους και έχουν λιγότερους ενδοιασμούς.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι όπως η καθαριότητα μπορεί να «σβήσει» τα ίχνη της παλαιάς ανήθικης συμπεριφοράς, έτσι και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να απαλείψει την ανάγκη κάποιου να δικαιολογήσει τις επιλογές του.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε